Hongarije te sterk voor vernieuwd Oranje

Oranje Dames
Hongarije te sterk voor vernieuwd Oranje

Nederland verloor dinsdag de eerste wedstrijd in de Europese voorronde van de FINA World League. In Boedapest was Hongarije met 11-9 te sterk.

 

Tegen Hongarije keerde Laura Aarts na een afwezigheid van ruim twee jaar terug onder de lat en maakten Maxine Schaap, Marit van der Weijden en Fleurien Bosveld hun debuut. Omdat bovendien Sabrina van der Sloot op de dag van de wedstrijd positief testte op corona, bleven er nog maar vijf speelsters over van het team dat afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio op de zesde plaats eindigde. Daar blokkeerde Hongarije de Nederlandse dames in de kwartfinale de weg naar de medailles en ook nu waren de Magyaren te sterk.

 

Het vernieuwde Oranje oogde soms nog wat onwennig. Goede en mindere fases wisselden elkaar af en in de manmeer had de ploeg moeite om de vrije speelster te vinden. Het zorgde ervoor dat Nederland soms in de buurt kwam van Hongarije, maar nooit echt kon doordrukken.

 

Iris Wolves bracht Oranje nog wel op voorsprong, maar daarna scoorde Hongarije vijf keer op rij. Eind tweede periode luidde Brigitte Sleeking een kortdurende inhaalslag in met een goal uit een dubbele manmeer. Simone van de Kraats en wederom Sleeking zetten Oranje op 5-4 en het was weer een wedstrijd. Na een goede midvooractie van Wolves kreeg Sleeking vanaf 5 meter de kans om Oranje naast de thuisploeg te zetten, maar de speelster van het Griekse Olympiakos schoot de strafworp op de paal. Het was voor Hongarije het teken om een tandje bij te zetten en binnen ‘no time’ keek de ploeg van stand-in coach Bas de Jong (Evangelos Doudesis zat thuis in quarantaine) tegen een nieuwe ruime achterstand aan: 7-4. In de vierde periode liep Hongarije zelfs uit naar 9-5. Van de Kraats deed Nederland nog even opleven, maar het was te laat voor de ommekeer.

 

Bas de Jong: “Het was natuurlijk een bijzondere start van de nieuwe olympische cyclus zo zonder Evangelos als nieuwe hoofdcoach. Desalniettemin hebben we hier een goede drie dagen gehad. De doelstelling van de wedstrijd was om alles te geven, weerbaarheid te tonen en vooral als team te spelen. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn, zeker in de wetenschap dat we op het laatste moment ook Sabrina nog moesten missen. We willen natuurlijk altijd winnen en er kunnen dingen altijd beter, maar ik ben content met de inzet en strijdlust van de ploeg. Een prima basis om op voort te bouwen." 

 

De Nederlandse waterpolodames staan nu derde in Poule A achter Griekenland (dat eerder na strafworpen van Hongarije won) en Hongarije. Dinsdag 15 maart staat het thuisduel tegen Griekenland gepland. Poule B bestaat uit Rusland, Italië en Spanje.

 

Alle teams gaan door naar de Europese ‘final 6’ van 22 tot en met 24 april in Tenerife. De poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, de nummers 2 en 3 van beide poules moeten eerst nog tegen elkaar ‘kruisen’ voor een plek in de top-vier. Uiteindelijk zullen de beste drie Europese landen zich kwalificeren voor de Super Final van de FINA World League die wordt gehouden van 12 tot en met 17 juli 2022.

 

FINA World League

 

Dinsdag 22 februari

 

Hongarije – Nederland: 11-9

Periodestanden: 2-1, 3-2, 3-2, 3-4
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 2.

Beeld:
Iris Wolves in de verdediging (archieffoto Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,879

Lees ook

Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn hun voorbereiding aan de Olympische Spelen in Parijs gestart. Op vrijdag 14 juni sp…
1,066