Italië geen partij (10-5) voor Nederland

Oranje Dames

Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het wereldkampioenschap in Doha met 10-5 gewonnen van Italië. Komende vrijdag is Australë de tegenstander voor de ploeg van bondscoach E

Binnen een minuut kwamen de Azzurri, die nog steeds niet zeker zijn van een olympisch ticket, op voorsprong. Nederland vond daarna vijf keer achter elkaar het net. Maartje Keuning rondde een overtalsituatie af en Ktty Lynn Joustra scoorde de 2-1 vanaf de midvoorpositie. Met een schot in de lange hoek bracht Keuning de stand even later op 3-1. In verdedigend opzicht werd regelmatig een Italiaanse inzet geblokt en liet Laura Aarts zich gelden. In de slotfase vond Lieke Rogge tot twee keer toe het net uit een overtal.

In het begin bracht Simone van de Kraats de stand op 6-1. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar binnen drie minuten moest Aarts drie keer een tegentreffer incasseren. Na de 7-4 van Lieke Rogge, uit een tegenaanval, was het ‘lek’ weer boven. Ook Aarts deed een duit in het zakje door een boogbal over haar doel te tikken.

Het duurde bijna vijf minuten in de derde kwart voor er werd gescoord. Bij de backhand van de Italiaanse midvoor zat Aarts aan de bal, maar kon ze niet voorkomen dat deze over de doellijn ging. Met een vlammend schot tijdens een overtalsituatie bracht Simone van de Kraats de marge weer op drie (8-5).

Ook de vierde periode kende een sterke start. Van de Kraats haalde voor de vierde keer succesvol de bal en na 13 seconden kreeg een Italiaanse speelster een uitsluiting. Een doelpunt leverde het niet op, maar twee minuten later was Van de Kraats wel succesvol toen de bal via de binnenkant van de paal binnen vloog. Aanvoerder Sabrina van der Sloot duwde Italië halverwege het kwart Italië nog dieper in het moeras (10-5) nadat de numerieke meerderheid goed werd uitgespeeld. Nederland speelde het duel rustig uit en kan zich vrijdag om 14.00 uur (tijd onder voorbehoud) opmaken voor het duel tegen Australië. Italië treft Canada met als inzet een Olympisch ticket.

Lieke Rogge scoorde drie keer en keek tevreden terug op de wedstrijd: ,,We hebben na de verloren kwartfinale vandaag de knop om kunnen zetten. Vanaf het eerste moment waren we scherp. Onze man meers werden goed benut en de fouten van Italië afgestraft. De snelle voorsprong konden ze niet meer goed kunnen maken. We domineerden de wedstrijd. Dat nemen we verder mee in ons proces richting Parijs.''

Voor de twee keer dit toernooi werd Aarts uitgeroepen tot ‘player of the game’. (zie foto)

Nederland-Italië: 10-5 (5-1, 2-3, 1-1, 2-0)

Doelpuntenmakers: Lieke Rogge 3, Simone van de Kraats 3, Maartje Keuning 2, Kitty Lynn Joustra 1, Sabrina van der Sloot 1.