Koninklijke onderscheiding voor Iefke van Belkum 

Oranje Dames
Koninklijke onderscheiding voor Iefke van Belkum 

Iefke van Belkum (34) heeft op vrijdag 26 maart 2021 de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen uit handen van de Leidse locoburgemeester Paul Dirkse. De aanvraag voor de afgelopen jaar gestopte Olympisch kampioen waterpolo uit Leiden werd ingediend door Stichting Topsport Leiden en ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Zwembond, de stichting Spieren voor Spieren en de zwem- en waterpolovereniging ZVL-1886.

 

Een fragment uit de toelichting van de aanvraag: “Iefke is al vele jaren het boegbeeld van de Leidse vereniging ZVL-1886, van de Leidse sport en het Nederlandse waterpolo. Dit heeft zij niet alleen bereikt door haar sportieve prestaties, maar ook door haar tomeloze inzet als vrijwilliger binnen ZVL-1886 en ambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren. Ook is zij al jaren lid van de Leidse topsportambassadeurs van Topsport Leiden en vervult zij haar voorbeeldrol onbezoldigd en met verve bij met name de Leidse jeugd.”

 

Hoofdcoach ZVL-1886
Iefke van Belkum stopte in 2020 als speelster om aan de slag te gaan als hoofdcoach van de vrouwelijke hoofdmacht van ZVL-1886 uit Leiden. De Leidse speelde ruim tien jaar voor verschillende nationale (jeugd)selecties, twee jaar voor de Universiteit van Hawaii, drie jaar bij de Griekse teams Ethnikos Pireaus en Olympiacos en een jaar voor het Russische Shturm 2002. In Nederland kwam ze alleen uit voor ZVL-1886 (voorheen De Zijl L.G.B. en ZVL). 

 

Olympisch kampioen
Een greep uit haar palmares: Olympisch kampioen (2008), tweevoudig winnaar LEN Trophy (2010 Ethnikos, 2013 Shturm), Grieks landskampioenschap (2011 Olympiacos) en de Russische beker (2012 Shturm). Ook op individueel niveau viel Van Belkum vaak in de prijzen, zo werd ze - vaak meerdere malen - beste speelster van de Amerikaanse, de Griekse, de Russische en Nederlandse (beker)competities. In 2009 werd ze uitgeroepen tot beste speelster van Europa. 

 

In de zomer van 2013 stopte Van Belkum bij het Nederlands team, waarop ze terugkeerde bij haar geliefde ZVL uit Leiden. Haar rentree resulteerde direct in de eerste landstitel in de clubhistorie. Die prijzenkast werd de afgelopen jaren verder aangevuld met nog een landskampioenschap (2016), vijf nationale bekers en driemaal de supercup. Van Belkum is nu, naast hoofdcoach van ZVL-1886, ook trainer bij het Regionaal Training Centrum Leiden, waar ze jonge waterpolotalenten traint. 

 

‘Johan Cruijf van het waterpolo’

Iefke van Belkum ontving de koninklijke onderscheiding in een select gezelschap van familie en vrienden. Sprekers als Paul Dirkse (Gemeente Leiden), Martijn Peetsold (Topsport Leiden), Robin van Galen (KNZB) spraken Van Belkum toe. Van Galen – bondscoach tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 – noemde haar de ‘Johan Cruijff van het waterpolo’. De sprekers werden afgewisseld met opgenomen videoboodschappen en beelden uit haar carrière.

De ceremonie werd 
live uitgezonden op de regionale omroep Sleutelstad. 

Beeld:
Partner Tom Nederend spelt lintje bij Iefke van Belkum op (Foto Emile van Aelst)
LEES MEER OVER
1,635

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,200
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,039