Megens en Willemsz stoppen bij Oranje 

Oranje Dames
Megens en Willemsz stoppen bij Oranje 

Maud Megens en Debby Willemsz stoppen bij Oranje. Zij hebben bekendgemaakt niet meer aan de volgende Olympische cyclus richting Parijs 2024 te willen beginnen.

Na de Olympische Spelen van Tokio afgelopen zomer zetten ook de routiniers Nomi Stomphorst en Dagmar Genee een punt achter hun interlandloopbaan, net als keepster Joanne Koenders die een maatschappelijke carrière verkiest boven topsport. Dat laatste is ook een belangrijke overweging van de 25-jarige Maud Megens. “Ik speelde al op m’n 13mee met het eerste team van GZC Donk en zit sindsdien in de molen van voorbereidingen en eindtoernooien met Jong Oranje en Oranje. Ik merk aan mezelf dat het heilige vuur na al die jaren is gedoofd en dan moet je eerlijk zijn naar je teamgenoten en begeleiding, maar vooral naar jezelf. Ik kijk uit naar een leven met een maatschappelijke carrière en hoop een baan te vinden waar ik gelukkig van word”, aldus Megens die inmiddels haar studie in Los Angeles heeft afgerond. Ze stopt daarom ook bij het team van de University of Southern California (The Trojans).

Keepster Debby Willemsz (27) blijft wel op het hoogste niveau actief. Zij komt momenteel uit voor CN Mediterrani in Barcelona, een van de topclubs in Spanje. Willemsz is het niet eens met het besluit van de KNZB om assistent Evangelos Doudesis te benoemen als opvolger van de na de Spelen van Tokio vertrokken bondscoach Arno Havenga. Ze verklaart: “Mijn vertrek zal niet onverwachts komen, aangezien ik in mijn evaluatie al heb aangegeven dat ik van deze hele situatie niet gelukkig zal worden. Het is jammer dat de KNZB heeft gekozen voor de makkelijkste weg met betrekking tot de nieuwe bondscoach. Je gedwongen voelen om voor je eigen geluk te kiezen, dus te stoppen, doet mij pijn. Ik wens de waterpolodames veel succes richting Parijs.”

Maud Megens en Debby Willemsz debuteerden allebei in 2013 voor het nationale team. Sindsdien wonnen ze met Oranje drie zilveren medailles bij internationale titeltoernooien (het EK van 2014 en 2016 en het WK van 2015). In 2018 werden ze in Barcelona Europees kampioen.

Binnen de nationale selectie is er begrip voor het besluit van Megens en Willemsz. Aanvoerster Sabrina van der Sloot: “Als je niet meer voor 100% jezelf kunt inzetten, kunt genieten en opofferingen kan maken voor topsport, dan is het zowel voor Debby en Maud als voor het team beter dat ze zich gaan focussen op andere mooie kanten van het leven. We zijn hen dankbaar voor de belangrijke rol die ze vervuld hebben en wensen hen alle geluk in de toekomst. Maar het team moet door. Ik heb er vertrouwen in dat we hun gemis kunnen opvullen.”

Bondscoach Evangelos Doudesis sluit zich daarbij aan. “Het vertrek van Maud en Debby komt niet als een verrassing. Als je het niet eens bent met gemaakte keuzes of diep in je hart liever iets anders wilt doen, dan is stoppen de beste optie. Voor jezelf en voor het team. Want dan is er geen match meer met het team en de staf die wél geloven in de gekozen koers op weg naar nieuwe successen. Ik wil Maud en Debby bedanken voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren en hun inzet voor het Nederlandse waterpolo.”

Beeld:
Debby Willemsz (links) en Maud Megens op het gewonnen EK van 2018. (Foto Beeldboot/Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
2,681

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,200
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,039