Nederland naar kwartfinale na 16-14 zege op taai China

Oranje Dames
Nederland naar kwartfinale na 16-14 zege op taai China

Nederland heeft na de 16-14 overwinning op China de kwartfinale behaald op het wereldkampioenschap in Doha. De titelverdediger begon stroef aan het duel in de tussenronde en kon geen moment een verschil maken. Het kwam tot drie keer toe op voorsprong, maar zag het China evenveel keer de gelijkmaker scoren. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis kwam zelfs nog op achterstand (3-4), maar herstelde zich snel. Net voor tijd bracht Sanfeng Nong met haar derde treffer van afstand de stand op 5-5. 

Doudesis wisselde keepster Sarah Buis voor Laura Aarts die direct aan de bak kon. China bleef haar doel bestoken met schoten van afstand, waarmee het succesvol de 6-6 binnenschoot. Aanvallend had Nederland pech in de afronding of stuitte het voor de keepster. Met haar tweede doelpunt (7-6) vanaf de midvoorplaats van Kitty Lynn Joustra leek de ommekeer te komen. In ondertal werd het echter weer gelijk. In de slotfase leverde een backhandschot van midvoor Vivian Sevenich alsnog een 8-7 voorsprong halverwege op. 

In de derde kwart bleek China nog steeds een taaie tegenstander. Daar kwam verandering in nadat op snelheid de ‘Bermuda-driehoek’ – zoals NOS-commentator Erik van Dijk de combinatie tussen Van der Sloot, Van de Kraats en Sleeking omschreef – de 11-9 liet aantekenen. Even later tekende Lola Moolhuijzen voor de 12-9. Na een gemiste strafworp kwam China uit de daaropvolgende tegenaanval op 12-11. Uit een snelle tegenaanval was het Keuning die de marge weer op twee bracht. Dankzij een steal - in ondertal - van Van de Kraats bleef de 13-11 op het scorebord staan. 

In de laatste periode bleef het spannend. Net zoals in het eerste kwart gaven beide ploegen elkaar weinig toe, maar Nederland trok uiteindelijk aan het langste eind en is kwartfinalist. 

Speelster Bente Rogge (zie foto) vond het een ‘stroeve wedstrijd’. ,,Gezien de uitslagen van China in de poulefase was hun optreden verrassend. We wilden ritme opdoen, maar waren onbewust misschien al bezig met de kwartfinale tegen Hongarije. Het spel was op meerdere fronten niet scherp’’, blikte Rogge terug. ,,Onze nabespreking was kort, want elke speelster weet prima dat het volgende duel beter moet en kan. En vanaf nu gaan we ons daarop focussen.’’ 

Maandag wacht om 17.00 uur een gretig Hongarije dat nog steeds strijdt om een Olympisch ticket. 

Nederland-China 16-14 (5-5, 3-2, 5-4, 3-3)
Doelpunten: Kitty Lynn Joustra 3, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Maartje Keuning 2, Vivian Sevenich 1, Lola Moolhuijzen 1, Bente Rogge 1, Simone van de Kraats 1, Sabrina van der Sloot 1. 

Beeld:
BSR Agency. Bente Rogge legt aan voor een schot.
1,962

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,529
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…