Nederland oppermachtig

Oranje Dames
Koolhaas met Oranje oppermachtig tegen Frankrijk
05 maart 2019
Nederland oppermachtig

De Nederlandse waterpolodames speelden dinsdagavond hun laatste wedstrijd in de poulefase van de FINA World League in eigen huis tegen Frankrijk. In Zwemcentrum Rotterdam, dat sinds half februari het Rie Mastenbroekbad heet, won Oranje met 19-2. Periodestanden 5-2, 4-0, 4-0, 6-0.

Voorafgaand aan het duel werd bondscoach Arno Havenga gehuldigd ter ere van zijn WWPCA Beste Coach van 2018-verkiezing. Na de ceremonie kreeg de ploeg van Havenga alleen in de eerste periode twee treffers tegen. Vervolgens zat de verdediging van Nederland potdicht. Het arme Frankrijk miste slagkracht en kwam er niet doorheen. Oranje onderschepte regelmatig de bal en kon naar hartelust in de tegenaanval.

De Nederlandse ploeg lag met een erg jong team in het water. Twee speelsters werden geboren in 2000 (Sarah Buis en Simone van de Kraats) en twee in 2001 (Rozanne Voorvelt en Nina ten Broek). Voor keepster Buis was het helemaal een speciale wedstrijd. Zij maakte haar debuut, keepte het tweede en vierde part, hield de nul en wisselde Debby Willemsz af.

Wat verder opviel was dat er ten opzichte van de gewonnen EK-finale afgelopen zomer in Barcelona vijf (!) andere speelsters in het water lagen. Op Amerika na is er geen andere ploeg in de wereld die dat op topniveau kan. Ook speelden vanavond liefst tien leeuwinnen uit de Nederlandse competitie. Alleen Sevenich, Koolhaas en Sleeking zijn in dienst van een buitenlandse club.

Nederland was voorafgaand aan het duel al zeker van de volgende fase van de World League, de zogenaamde Europa Cup Final. De wedstrijd tegen de Françaises was de laatste wedstrijd die Oranje speelde met de oude spelregels. Vanaf de Final Six in Turijn eind maart wordt er met de nieuwe spelregels gespeeld.

Vervolg World League

Van de acht Europese landen die over twee poules verdeeld zijn, kwalificeert de top drie zich voor de FINA/LEN Women's Water Polo World League - Europa Cup Final van 29-31 maart in Turijn. Namens groep A zijn dat Rusland, Spanje en Griekenland. Vanuit poule B zijn Italië, Hongarije en Nederland gekwalificeerd. Tijdens deze Europese finale met zes ploegen plaatsen vervolgens de drie beste landen zich voor de Super Final (4-7 juni). De andere vijf landen die zich plaatsen voor die Super Final komen uit de Intercontinental Cup die van 25-31 maart in Perth, Australië gehouden wordt. Daar zullen o.a. de dames van Australië, Amerika, Nieuw Zeeland, Canada, Japan, China en Kazakhstan aan meedoen. voor de winnaar van de Super Final ligt het eerste ticket voor de Olympische Spelen van Tokio klaar.

WL2019 Schema
Opzet World League Dames 2019

Reacties van Bondscoach Arno Havenga en jongelingen Rozanne Voorvelt en debutant Sarah Buis:

Dinsdag 5 maart
Nederland - Frankrijk 19-2
Periodestanden: 5-2, 4-0, 4-0, 6-0
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Ilse Koolhaas 2, Viavian Sevenich 2, Dagmar Genee, Marloes Nijhuis, Nomi Stomphorst, Isabella van Toorn.

WL Stand
Eindstand Groep B. Nederland kruist bij Europa Cup Final Final Six met Spanje.

 

Beeld:
Koolhaas met Oranje oppermachtig tegen Frankrijk | Beeldboot/ Gertjan Kooij

Reacties

Lees ook

20 mei 2019
In Spanje bereikten Sam van den Burg en Guus van Yperen de finale om de landstitel. Ze schakelden met CN Barcelona in ee…
15 mei 2019
Marloes Nijhuis heeft onlangs bedankt voor het Nederlands waterpoloteam. De 28-jarige routinier wil zich meer gaan focus…