Nederland sluit WK af met vijfde plaats na 10-8 winst op Australië

Oranje Dames
Nederland sluit WK af met vijfde plaats na 10-8 winst op Australië

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaats. Australië werd in de slotwedstrijd, met een vreemd scoreverloop, met 8-10 verslagen. 

Nederland begon goed aan de wedstrijd en kwam door Brigitte Sleeking (overtal) en midvoor Kitty Lynn Joustra (boogbal) op 0-2 met haar negentiende treffer van het toernooi. Van afstand deed Australië wat terug voor het eind van de eerste periode. 

Uit een strafworp zette Sabrina van der Sloot in het tweede kwart 1-3 op het scorebord. Het schudde kennelijl de ‘Aussies’ wakker, want in het vervolg van het duel wisten ze maar liefst vijf keer het net achter keepster Laura Aarts te vinden. Aanvallend lukte het de ploeg van Doudesis niet het de verdediging van Australië lastig te maken. 

Nadat de Australische midvoor haar ploeg met een backhandschot op 7-3 had gezet, kwam Nederland op stoom. Simone van de Kraats schoot een strafworp raak en Maartje Keuning tikte een overtal knap binnen. Van de Kraats bracht de marge terug tot een (7-6) treffer. 

In de laatste kwart ging Nederland op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er op curieuze wijze. Een Australische inzet werd geblokt en de bal viel ver terug tot halverwege het zwembad. Van de Kraats zwom er naar toe en kreeg een vrije doorgang in de richting van het Australische doel waar ze even later de gelijkmaker (7-7) scoorde. ‘Player of the game’ Iris Wolves bracht Nederland weer aan de leiding (7-8). Korte tijd later was de stand weer gelijk getrokken. Met een ‘skip-shot’ uit de tweede lijn maakte Bente Rogge werd het 8-7. Wolves gooide ruim twee minuten voor tijd het duel in het slot met haar tweede treffer. 

De bondscoach zelf blikte terug. En vooruit. ,,Ik tevreden over onze prestaties in Doha. We waren nog niet hersteld na het EK. Dat was duidelijk. Er is superhard gevochten. Petje af voor die meiden! Absoluut respect over hun mindset’’, aldus Doudesis. ,,We hebben interessante stappen gemaakt als team in de afgelopen dagen. Vijfde van de wereld geworden dus geen medaille gewonnen. Wel een sterk herstel laten zien na de verloren kwartfinale tegen Hongarije. Het was Überhaupt een succesvolle periode voor dit team in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs.’’ 

Na afloop kreeg Brigitte Sleeking de prijs voor de beste speelster van 2023 uitgereikt.

Australië - Nederland: 8-10 (1-2, 5-1,1-3, 1-4)
Doelpuntenmakers: Simone van de Kraats 3, Iris Wolves 2, Maartje Keuning 1, Kitty Lynn Joustra 1, Sabrina van der Sloot 1, Brigitte Sleeking 1, Bente Rogge 1. 

Beeld:
BSR Agency - Aanvoerder Sabrina van der Sloot legt aan voor een schot
1,270

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,834
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,078