Nederland wint Europese World League-finale

Oranje Dames
Nederland wint Europese World League-finale

De Nederlandse waterpolodames hebben op Tenerife de Europese finaleronde van de FINA World League gewonnen. Oranje was zondagmiddag in de finale met 12-11 te sterk voor Spanje, de nummer 2 van de laatste Olympische Spelen van Tokyo.

Beide ploegen waren al voor de finale zeker van deelname aan de intercontinentale Super Final van de World League komende zomer, met onder meer Australië, Canada en de Verenigde Staten. Daarvoor volstond een plaats bij de eerste drie op Tenerife en aan die voorwaarde hadden Spanje en Nederland zaterdag al voldaan door het winnen van de halve finales.

In de finale gaven Spanje en Nederland elkaar geen duimbreed toe. Via de periodestanden 2-3, 3-3en 4-3 begon het laatste part met 9-9. Bij 11-11 scoorde Sabrina van der Sloot anderhalve minuut voor tijd uit een man meer de winnende treffer. Oranje overleefde daarna nog een dubbele man minder-situatie en hield ook in de resterende tijd het hoofd koel.

Bij Nederland lag Sarah Buis drie periodes onder de lat en de laatste periode werd het doel verdedigd door Laura Aarts. De derde meegereisde keepster van Oranje, Janieke Oosting, maakte vrijdag tegen Frankrijk haar debuut. Ook Fleurien Bosveld en Marit van der Weijden speelden dit weekend voor het eerst een officiële interland voor het A-team.

De Super Final van de FINA World League staat gepland van 12 tot en met 17 juli 2022. De locatie is nog niet bekend. De Nederlandse vrouwen spelen daarvoor ook nog het WK in Hongarije (18 juni – 3 juli) en na de eindronde van de World League nog het EK in het Kroatische Split (27 augustus – 10 september).

Zondag 24 april finalewedstrijden

Finale
Nederland (*) - Spanje (*) 11-12 (2-3, 3-3, 4-3, 2-3)
Doelpunten Nederland: Bente Rogge 3, Lola Moolhuijzen 2, Sabrina van der Sloot 2, Iris Wolves, Simone van de Kraats, Vivian Sevenich, Ilse Koolhaas en Brigitte Sleeking.

Om plek 5/6: Frankrijk – Griekenland 10-15
Om plek 3/4: Hongarije – Italië (*) 9-10

(*) gekwalificeerd voor de Super Final.

Eerder gespeeld

Vrijdag 22 april kruis wedstrijden

Spanje – Griekenland 13-9


Nederland – Frankrijk 18-6 (4-1, 6-2, 5-2, 3-1)
Doelpunten Nederland: Bente Rogge 3, Lola Moolhuijzen 3, Brigitte Sleeking 3, Fleurien Bosveld 2, Marit van der Weijden 2, Iris Wolves 2, Ilse Koolhaas 2, Maxine Schaap.

Zaterdag 23 april halve finales


Hongarije –Spanje 18-19 (na strafworpen, reguliere speeltijd 12-12)

Italië – Nederland 7-9 (2-2, 2-1, 0-2, 3-4)
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 3, Brigitte Sleeking, Bente Rogge, Lola Moolhuijzen, Vivian Sevenich, Nina ten Broek en Simone van de Kraats.

Beeld:
Bente Rogge, 3 goals tegen Spanje (Archieffoto OrangePicturesNL)
1,901

Lees ook

De Nederlandse waterpolodames zijn na een moeizame wedstrijd, tweede geworden op de Waterpolo Cup Rotterdam. In een uitv…
1,379
In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,031