Nederland wint overtuigend van Griekenland

Oranje Dames
Nederland wint overtuigend van Griekenland

In de Europese voorronde van de FINA World League wonnen de Nederlandse waterpolodames dinsdag van Griekenland. In een sfeervol Zwemcentrum Rotterdam werd het 13-7.

Nederland begon uitstekend. Na vier minuten stond het al 4-1. Met een felle verdediging haalde bondscoach Evangelos Doudesis – zelf een Griek – de angel uit de Griekse aanval. Als de bezoekers al tot een schot kwamen, lag Laura Aarts ijzersterk in de weg. Doudesis gunde debutant Lola Moolhuijzen een basisplaats. In de tweede periode wist de piepjonge (17) speelster van Polar Bears zelfs te scoren en liet Oranje daarmee uitlopen naar 9-5. Hierna stokte de Griekse doelpuntenproductie volledig. Nederland scoorde aan de andere kant van het speelveld rustig verder. Sabrina van der Sloot, wederom Moolhuijzen en Maxine Schaap zetten Oranje op 12-5 met nog vijf minuten op de klok.

In de slotfase maakte ook Britt van den Dobbelsteen haar eerste minuten in Oranje. Nederland was inmiddels uitgelopen tot 13-6. De keepster van ZV De Zaan verving Aarts uitstekend. Slechts één keer moest zij vissen.

Aarts werd terstond tot speelster van de wedstrijd uitgeroepen. In februari maakte ze na ruim twee jaar haar rentree: “Vanaf eind januari ben ik weer fulltime gaan trainen. Ik ben nog niet aan m’n top, maar het gaat zeker de goede kant op”, zegt zij met gevoel voor understatement. “Qua snelheid en explosiviteit moet ik nog stappen maken, maar ik ben erg blij om weer terug te zijn.”

Doudesis is dat ook. “Het was m’n eerste beslissing toen ik bondscoach werd. Laura zet sneller stappen dan gedacht. Vandaag was ze fantastisch.” Over de wedstrijd was de bondscoach ook tevreden. Maar hij maakt de overtuigende zege niet groter dan hij is. “In de top ligt het dichtbij elkaar. Griekenland won van Hongarije waar wij weer van verloren. Het is allemaal onderdeel van een continu proces met de Olympische Spelen van Parijs als einddoel. Alles staat daarvan in het teken. Elke dag zetten we kleine stapjes. Vandaag speelden we goed vanuit een sterke verdediging. Dat is voor ons de basis. En aanvallend willen we dominant zijn. Dat is vandaag gelukt.”

Doudesis liet Lola Moolhuijzen met een gerust hart debuteren. Na afloop stond de vliegensvlugge schutter te glunderen: “Het had niet mooier gekund. Toen ik vanmiddag hoorde dat ik in de basis zou starten, werd ik behoorlijk zenuwachtig. Maar m’n teamgenoten hebben me goed gesteund. Het was fantatisch!”     

Met deze overwinning zijn de Oranjedames op de tweede plek in poule A geëindigd. Van 22 tot en met 24 april spelen zij in Tenerife de Europese Final Six. Poulewinnaar Hongarije heeft zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finales, Nederland speelt eerst nog een kruiswedstrijd tegen Spanje, de nummer 3 van poule B. Uiteindelijk zullen de beste drie Europese landen zich kwalificeren voor de Super Final van de FINA World League die wordt gehouden van 12 tot en met 17 juli 2022.

FINA World League

Dinsdag 15 maart
Nederland – Griekenland: 13-7 (4-2, 5-3, 1-0, 3-2).
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 3, Brigitte Sleeking 2, Sabrina van der Sloot 2, Lola Moolhuijzen 2, Bente Rogge 1, Iris Wolves 1, Maxine Schaap 1 en Maud Koopman 1.

Beeld:
De line-up van Oranje tegen Griekenland (Orange Pictures)
LEES MEER OVER
2,387

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,178
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,029