Nipt verlies voor Oranje

Oranje Dames
Nipt verlies voor Oranje

Nederland en Hongarije zijn momenteel zeer aan elkaar gewaagd. Vorige week in Rotterdam wonnen de Oranje-waterpolodames in de eerste ronde van de World Aquatics World Cup na een uiterst spannende wedstrijd met 12-11. Donderdag in Athene stond in de tweede ronde exact dezelfde uitslag op het scorebord, maar ditmaal in het voordeel van de Hongaren…

De toeschouwers in de Griekse hoofdstad – aanzienlijk minder dan vorige week in Rotterdam – én de online kijkers naar het YouTube-kanaal van World Aquatics zaten ook dit keer weer op het puntje van de stoel. Nederland, met Sarah Buis de hele wedstrijd onder de lat, en Hongarije maakten er opnieuw een heroïsche strijd van.

In de eerste periode scoorden beide ploegen er op los. Ondanks twee goals van Brigitte Sleeking, Marit van der Weijden en Vivian Sevenich keek het Nederlands team toch tegen een 4-5 achterstand aan.

Halverwege het tweede part rondde Simone van de Kraats een counter doeltreffend af, maar in de eerstvolgende aanval daarna was het alweer 5-6 door toedoen van Szilagyi. Na de 6-6 van Sleeking sloeg Hongarije een gaatje via een midvooractie van Parkes en een benutte overtalsituatie door Gurisatti.

Door toedoen van Lieke Rogge (5 meter) begon Nederland met 7-8 aan de rust.

Ook na de derde periode stond die minimale achterstand nog steeds op het bord: 9-10 (Nederlandse doelpunten van Maartje Keuning en Simone van de Kraats).

In het laatste speldeel schoot Lieke Rogge Oranje weer naast Hongarije. Leimeter zorgde voor 10-11, Sleeking voor 11-11 (5 meter) en Valyi voor 11-12. Die laatste score – een minuut voor tijd – bleek uiteindelijk beslissend.


“Hongarije speelt altijd heel fysiek en fel. Daar lieten we ons, met name in de vierde periode, iets te veel in meeslepen. Waar we in de vorige wedstrijden geduldiger waren in de aanval, waren we nu meer gehaast en daardoor slopen er slordigheidjes in ons spel die ook doorwerkten in de verdediging”, verklaarde Brigitte Sleeking het verlies. “Jammer van de nederlaag, maar we moeten ons vasthouden aan de progressie die we de laatste weken hebben geboekt. Die lijn moeten we doortrekken richting de komende zomer.” 

Vrijdag sluit Nederland de groepsfase in Athene af tegen de Verenigde Staten. Deze wedstrijd begint om 15.00 uur Nederlandse tijd en is live te zien op het YouTube-kanaal van World Aquatics: www.youtube.com/@WorldAquatics.

Alle ploegen in Groep 1 zijn al zeker van deelname aan de Super Finale in juni in Long Beach.

Karakteristieken World Cup Athene:

Woensdag 19 april
Verenigde Staten – Hongarije 10-8
Nederland– Italië 16-10
Periodestanden: 4-2, 5-2, 4-3, 3-3
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Lieke Rogge 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 3, Sabrina van der Sloot, Kitty Lynn Joustra.

Donderdag 20 april
Verenigde Staten - Italië 10-6 
Nederland – Hongarije 11-12
Periodestanden: 4-5, 3-3, 2-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Brigitte Sleeking 4, Simone van de Kraats 2, Lieke Rogge 2, Vivian Sevenich, Maartje Keuning, Marit van der Weijden.

Stand Groep 1:
1. Verenigde Staten 5-13
2. Nederland 5-12
3. Hongarije 5-9
4. Italië 5-6

Beeld:
Brigitte Sleeking, vier goals. (Archieffoto Orange Pictures)
1,070

Lees ook

Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn hun voorbereiding aan de Olympische Spelen in Parijs gestart. Op vrijdag 14 juni sp…
1,065