OKT: Nederland als tweede door naar kwartfinales

Oranje Dames
OKT: Nederland als tweede door naar kwartfinales

De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag in hun derde en laatste poulewedstrijd op het OKT Frankrijk met 15-6 verslagen. Hierdoor eindigt Oranje als tweede in Poule A en treft het vrijdag in de kwartfinale de nummer 3 van Poule B, Kazakhstan. Als die horde naar verwachting relatief eenvoudig wordt genomen, wacht zaterdag de allesbeslissende halve finale tegen Griekenland.

Oranje had een zege van minimaal veertien doelpunten verschil nodig om Italië voor te blijven in de groep. Na een flitsende eerste periode (8-2) leek Nederland daar ook hard naar op weg, maar daarna stokte de machine. Frankrijk won notabene de tweede periode en kon ook na de rust redelijk bijblijven. Uiteindelijk stopte de teller bij 15-6. 

Bondscoach Arno Havenga gaf na afloop aan dat zijn ploeg tegen Frankrijk weliswaar niet vol gas had gegeven (‘om krachten te sparen voor zaterdag’), maar ook weer niet ‘expres’ minder doelpunten had gemaakt om Hongarije te ontlopen in de halve finale. Dat scenario was mogelijk geworden nadat Griekenland eerder op de dag in de andere poule met 8-5 van Hongarije had gewonnen. 

Havenga: “Griekenland en Hongarije zijn net als wij en Italië heel erg aan elkaar gewaagd. We hebben de laatste jaren een iets beter ‘track record’ tegen Griekenland dan tegen Hongarije opgebouwd en ik denk ook wel dat het spel van de Grieken ons net wat beter ligt dan dat van Hongarije. Maar het niveau wat de Griekse ploeg vandaag in het water legde, was aanzienlijk hoger dan wat ik de laatste jaren van ze heb gezien.” 

“We hebben ons eerder in Zeist al goed voorbereid op de speelstijlen van beide landen”, vervolgt Havenga. “Nu het definitief Griekenland wordt, kunnen we ons nog meer gaan focussen op hun sterke en zwakke punten. Mede dankzij onze eigen Griekse assistent-coach Evangelos Doudesis kennen we de Grieken door en door, maar dat geldt voor hen andersom natuurlijk ook. Het gaat zaterdag ongetwijfeld een zwaar maar boeiend gevecht worden.” 


Maar voordat het zover is moet Griekenland vrijdag in de kwartfinale natuurlijk nog wel ‘even’ zien af te rekenen met Slowakije en Oranje met Kazakhstan. Die laatste wedstrijd staat geprogrammeerd om 20.00 uur en is vanaf 19.50 uur weer live te zien bij Ziggo Sport.
 

Karakteristieken OKT, Triëst

Donderdag 21 januari 2021

 

Poule A:
Frankrijk - Nederland 6-15
Periodestanden: 2-8, 2-1, 2-3, 0-3
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Dagmar Genee 4, Maud Megens 2, Iris Wolves 2, Bente Rogge, Brigitte Sleeking en Sabrina van der Sloot.


Andere uitslagen:

Poule B: Hongarije – Griekenland 5-8

Poule A: Italië – Slowakije 26-4
Poule B: Israël – Kazakhstan 7-7

Eerder gespeeld:

 

Dinsdag 19 januari

Poule A: 
Nederland-Slowakije 22-2

Frankrijk – Italië 6-19

Poule B: 
Hongarije – Israël 27-2

Griekenland – Kazakhstan 13-5 

 

Woensdag 20 januari 

Poule A: 
Nederland – Italië 7-7

Frankrijk – Slowakije 17-9

Poule B: 
Hongarije – Kazakhstan 23-6

Griekenland – Israël 20-1


Stand
 

Poule A:
1. Italië 3-5 
2. Nederland 3-5 
3. Frankrijk 3-2

4. Slowakije 2-0

Poule B:
1. Griekenland 3-6 
2. Hongarije 3-4 
3. Kazakhstan 3-1
4. Israël 3-1 

 

Beeld:
Bondscoach Arno Havenga geeft zijn ploeg aanwijzingen in de rust. (OrangePictures)
LEES MEER OVER
3,743

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,530
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…