OKT: Oranje en Italië in evenwicht

Oranje Dames
OKT: Oranje en Italië in evenwicht

Het Nederlands waterpoloteam heeft de kans om poulewinnaar te worden ook na dag 2 van het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) nog steeds in eigen hand. In een bloedstollend gevecht hielden Italië en Nederland elkaar woensdag in evenwicht: 7-7. Dat betekent dat Oranje donderdag met minimaal 14 doelpunten verschil van Frankrijk moet winnen om Italië voor te blijven in de rangschikking van Poule A.

Het gastland was dinsdag met 19-6 te sterk voor Frankrijk. De FINA-reglementen schrijven in dat geval voor, dat – bij een gelijk puntenaantal en een gelijkspel als onderling resultaat – de uitslag tegen de nummer laatst (Slowakije) vervalt en het resultaat tegen de nummer 3 (Frankrijk) derhalve de doorslag geeft. 


Nadat bondscoach Arno Havenga bovenstaande rekensom had uitgelegd voor de camera van Ziggo Sport, corrigeerde hij zichzelf direct weer door aan te geven dat het ‘feitelijk niet zo heel veel uitmaakt omdat alles toch om de halve finale op zaterdag gaat’. Die beslissende wedstrijd is - als de vier toplanden vrijdag geen fout maken in de kwartfinales - tegen Griekenland of Hongarije en deze moeten donderdag nog tegen elkaar spelen. 

Wat Havenga maar wil zeggen is: rekenen heeft pas nut als je het huidige niveau van Griekenland en Hongarije in hun onderlinge duel hebt kunnen beoordelen. “En dan nog komt het er zaterdag vooral op aan wie het beste met de spanning om kan gaan. Dus we moeten sowieso van onze eigen kracht uitgaan”, aldus Havenga, die tevreden terugkeek op de thriller tegen Italië. “Er had misschien nog wel iets meer ingezeten, want we misten op cruciale momenten enkele grote kansen. Maar dat deden de Italianen ook, dus ik kan prima leven met een gelijkspel. Ik ben ook vooral blij met de manier waarop we hebben gespeeld, zeker als je bedenkt dat het bijna een jaar geleden is dat we tegen een ander topland in het water lagen.” 


Simone van de Kraats sloot zich aan bij de woorden van haar bondscoach. “Ik heb ook geen voorkeur voor Griekenland of Hongarije. We zien het zaterdag wel en dan gaan we er gewoon vol in. Eerst donderdag en vrijdag nog twee lekkere wedstrijden spelen”, zei de linkshandige schutter na de wedstrijd tegen Italië. “Het was in ieder geval heerlijk om weer eens een echte topwedstrijd te spelen, op zo’n hoge intensiteit. Ja, ik heb genoten.”

Van de Kraats scoorde twee keer op fraaie wijze en gaf daarmee blijk van het nodige lef waar Arno Havenga zijn speelsters vooraf ook om had gevraagd. Nederland speelde een goede wedstrijd tegen Italië, dat een even actieve als stugge zoneverdediging had opgetrokken rondom het doel van Giulia Gorlero. Aan de andere kant deed Oranje min of meer hetzelfde met Joanne Koenders als startende doelvrouw en vanaf het tweede part Debby Willemsz onder de lat. 

Door het sterke spel van de defensies waren de midvoors moeilijk aanspeelbaar en was het voor zowel Italië als Nederland zaak om vanuit de tweede lijn met scherp te schieten. Dat lukte maar zelden, al was dat ook te danken aan het puike keeperswerk van Gorlero en Koenders/Willemsz. Maar omdat Italië en Nederland elkaar geen duimbreed toegaven, verveelde het duel geen moment. Nooit was er in de wedstrijd een marge van twee doelpunten en zo bleef het spannend tot de laatste seconden. 

Nadat Maartje Keuning een minuut voor tijd een man meer-situatie snel en overtuigend afrondde, kreeg Italië nog een overtal. De verdediging van Nederland gaf echter geen krimp, waarna Havenga 20 seconden voor tijd nog een time-out kon nemen voor een laatste poging om de winst over de streep te trekken. Dat lukte helaas niet, maar ook de 7-7eindstand zorgde voor blije gezichten in het Nederlandse kamp. Vooral omdat er eindelijk weer eens een topwedstrijd was gespeeld en het met de vorm van Oranje ogenschijnlijk wel goed zit. 


Nederland speelt donderdag om 16.00 uur de derde en laatste poulewedstrijd tegen Frankrijk. Ziggo Sport zendt het duel weer live uit met commentaar van Hans Klopper. De voorbeschouwing begint om 15.50 uur.


Karakteristieken OKT, Triëst

Woensdag 20 januari 2020

 

Poule A:
Nederland – Italië 7-7
Periodestanden: 2-1, 1-2, 3-3, 1-1
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Bente Rogge, Sabrina van der Sloot, Dagmar Genee, Ilse Koolhaas en Maartje Keuning.

 

Andere uitslagen:
Poule B: Hongarije – Kazakhstan 23-6
Poule B: Griekenland – Israël 20-1

Poule A: Frankrijk – Slowakije 17-9

 

Eerder gespeeld:

 

Dinsdag 19 januari 2020

Poule A: Nederland-Slowakije 22-2

Poule A: Frankrijk – Italië 6-19
Poule B: Hongarije – Israël 27-2
Poule B: Griekenland – Kazakhstan 13-5 


Stand
 

Poule A:
1. Nederland 2-3 (+20)
2. Italië 2-3 (+13)
3. Frankrijk 2-2
4. Slowakije 2-0

Poule B:
1. Hongarije 2-4 (+42)
2. Griekenland 2-4 (+27)
3. Kazakhstan 2-0 (-25)
4. Israël 2-0 (-44)


Programma Oranje:
Donderdag 21 januari, 16.00 uur         Frankrijk – Nederland (14.00 u. Hongarije – Griekenland)
Vrijdag 22 januari:                                Kwartfinales 
Zaterdag 23 januari:                             Halve finales
Zondag 24 januari:                               Finalewedstrijden 

 

Simone%20OP.jpg
Simone van de Kraats, 2 x raak. (Foto OrangePictures) 

Beeld:
Boven: Debby Willemsz. (Foto: OrangePictures)
LEES MEER OVER
2,588

Lees ook

Oranje-internationals Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot met Astralpool CN Sabadell de Champions League gewonnen.…
Van 2 tot en met 5 april zijn de Nederlandse waterpolovrouwen op oefenstage in Barcelona. In totaal worden vier oefenwed…
1,440