Olympisch kampioen Amerika met 13-10 te sterk voor wereldkampioen Nederland in sfeervol Nijverdal

Oranje Dames
Olympisch kampioen Amerika met 13-10 te sterk voor wereldkampioen Nederland in sfeervol Nijverdal

Bijna 500 toeschouwers waren in Nijverdal getuige van de 13-10 overwinning van de Amerikaanse dames op het Nederlands team. Zwembad Het Ravijn was tot de laatste plaats uitverkocht. Vrijwilligers van Het Ravijn zorgden ervoor dat de organisatie van het duel tussen de huidige Olympisch kampioen tegen de wereldkampioen vlekkeloos verliep.

In het eerste kwart had Oranje veel moeite met de compacte Amerikaanse verdediging. Bovendien werd midvoor Vivianne Sevenich veelvuldig afgestopt. In verdedigend opzicht kreeg het team van coach Evangelos Doudesis een aantal uitsluitingen te verwerken waar Amerika wel raad mee wist.

In de tweede kwart leek Oranje zich te herstellen. In de afronding ontbrak het aan het nodige geluk, waarbij een paar keer de paal een aansluitingstreffer in de weg stond. Na de 3-5, een boogbal van Lola Moolhuijzen, wist Amerika alsnog het net te vinden.

Het was weer Moolhuijzen die het eerste Nederlandse doelpunt maakte in de derde periode. Een strafworp werd onberispelijk in de linkerbovenhoek geschoten. Het gaf Oranje kennelijk een boost, want even later was het weer Moolhuijzen die een man meer met een schot in de lange hoek op 5-9 zette. Brigitte Sleeking tekende 35 seconden voor tijd voor de 6-9.

Het verschil van drie doelpunten leek als sneeuw voor de zon te verdwijnen na afstandsschoten van Sabrina van der Sloot (7-9) en Maartje Keuning (8-9). Even later schoot Kitty Lynn Joustra met een backhand vanaf de midvoorpositie de 9-10 binnen. Toch lukte het niet het gaatje te dichten. Na de boogbal van Lieke Rogge (10-11) moest Oranje in de laatste drie minuten risico nemen om alsnog een gelijk spel af te dwingen. Helaas lukte dat niet voor het publiek dat duidelijk achter Oranje stond.  

Volgens bondscoach Evangelos Doudesis was het een ‘mooie les’. ,,We namen soms verkeerde beslissingen, waardoor Amerika tot scoren kwam. Toch hielden we de hoop levendig en kwamen knap terug. Het was zeker niet onze beste wedstrijd, dus er is werk aan de winkel.’’ Aanvoerder Sabrina van der Sloot vulde aan: ,,De wedstrijd verliep niet zoals we gehoopt hadden. Dit biedt ons wel de kans om te kijken waar we nog aan moeten werken richting het EK.''

Dat Europees kampioenschap in Eindhoven start op vrijdag 5 januari voor Oranje met de wedstrijd tegen Kroatië. Aanvang 19.00 uur in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

Nederland-USA 10-13 (1-3, 2-3, 3-3, 4-4)
Doelpuntenmakers
Nederland: Lola Moolhuijzen 3, Brigitte Sleeking 2, Lieke Rogge 2, Sabrina van der Sloot 1, Maartje Keuning 1, Kitty Lynn Joustra 1,
USA: Ryann Nueshal 3, Jordan Raney 3, Maggie Steffens 2, Tara Prentice 2, Jenna Flynn 1, Jewel Roemer 1, Emily Ausmus 1.

2,600

Lees ook

In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,002
Nederland heeft op de tweede dag van de Waterpolo Cup Rotterdam overtuigend gewonnen van Frankrijk. De Nederlandse water…
1,356