Oranje door naar kwartfinales

Oranje Dames
20 juli 2019
Oranje door naar kwartfinales

Oranje is door naar de kwartfinales op het WK! In de stromende regen wonnen de Nederlandse waterpolodames zaterdag de achtste finale van het stugge Canada met 5-4. Maandag speelt de ploeg van Arno Havenga om 10.00 uur (Nederlandse tijd) tegen Spanje om een plek bij de laatste vier.

Het Nederlands team had de hele wedstrijd door grote moeite om door de hechte Canadese verdediging heen te komen. Canada legde consequent een speelster vlak voor de doellijn die als een soort 'tweede keepster' fungeerde. Veel Nederlandse schoten werden geblokt en ook kon Oranje amper de midvoor bereiken.

Maud.jpg
Maud Megens

Omdat ook Nederland prima verdedigde en keepster Joanne Koenders een sterke indruk maakte, ontspon zich een zenuwslopend duel met weinig doelpunten. 

In de tweede periode leek Oranje een oplossing te hebben gevonden voor de tactiek van Canada. Via treffers van Iris Wolves, twee keer Maud Megens en Bente Rogge liep Nederland uit naar 4-1. Die marge kon Nederland echter niet uitbouwen. Sterker nog, in het derde part knokte Canada zich terug in de wedstrijd (4-3) en kreeg het vlak voor tijd nog een uitgelezen kans om langszij te komen. Koenders wist de penalty van Emma Wright echter te stoppen.

Wolves.jpg
Iris Wolves.

Ook in het laatste speldeel bleef het bloedstollend spannend. Sabrina van der Sloot gaf Nederland weer wat lucht uit een strafworp (5-3), maar Kyra Christmas hield de Canadese hoop levend door met nog vier minuten te gaan een man meer te benutten. Nadat Canada nog twee keer paal en lat had geraakt, maakte Koenders de laatste Canadese inzet drie seconden voor tijd onschadelijk.

Koenders2.jpg
Joanne Koenders maakte een sterke indruk.

Zaterdag 20 juli, 1/8 finale
Nederland - Canada 5-4
Periodestanden: 0-0, 4-2, 0-1, 1-1
Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot, Iris Wolves en Bente Rogge.

Eerdere uitslagen Nederland

Donderdag 18 juli
Nieuw-Zeeland - Nederland 6-15
Periodestanden: 0-2, 3-4, 1-4, 2-5
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 3, Rozanne Voorvelt 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Bente Rogge, Ilse Koolhaas, Simone van de Kraats.

Dinsdag 16 juli
Verenigde Staten - Nederland 12-9
Periodestanden: 3-2, 1-2, 4-3, 4-2
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 2, Maud Megens, Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Bente Rogge, Simone van de Kraats.

Zondag 14 juli
Nederland - Zuid-Afrika 33-0
Periodestanden: 7-0, 10-0, 9-0, 7-0
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 7, Maud Megens 6, Dagmar Genee 4, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 3, Rozanne Voorvelt 3, Bente Rogge 3, Maartje Keuning 2 en Nomi Stomphorst 2.

Line-up.jpg

Resterend programma WK dames, Gwangju / Zuid-Korea

Maandag 22 juli       Kwartfinales > Spanje-Nederland om 10.00 uur (*)
Woensdag 24 juli     Halve finales
Vrijdag 26 juli           Medaillewedstrijden

(*) Nederlandse tijd. In Gwangju is het 7 uur later.

Livestream
De de kwartfinale (22/7) en mogelijke halve finale (24/7) en finale (25/7) van de waterpolodames zal via een stream te volgen zijn op NOS.nl. Voor de halve finale als ook voor de finale geldt dat de mogelijkheid bestaat dat deze live op televisie zijn. Wedstrijden zijn met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Naast de NOS zendt ook FINA TV alle wedstrijden uit via haar eigen (betaalde) online kanaal Finatv.

Beeld:
Beeld: Simone Castrovillari
LEES MEER OVER
4,459

Lees ook

25 november 2022
De Nederlandse waterpolodames zijn in de groepsfase van de FINA World Cup (1e Divisie) ingedeeld in Poule A met Gri…
06 november 2022
Een vierde plaats met een bronzen randje. Zo zou je de eindklassering van het Nederlands team bij de World League Super…
1,056