Oranje kan zich opmaken voor halve finale na overtuigende winst op Hongarije

Oranje Dames
Oranje kan zich opmaken voor halve finale na overtuigende winst op Hongarije

Op het Europees kampioenschap waterpolo hebben de dames met een overtuigende 13-4 overwinning op Hongarije een grote stap gezet richting de halve finale. Ruim een maand geleden troffen beide teams elkaar op het wereldkampioenschap in Boedapest waar Nederland achter Hongarije het brons pakte. In Split bleek Oranje oppermachtig met een solide verdediging en een hoog scoringspercentage uit de overtalsituaties.

Oranje kwam binnen anderhalve minuut op een 2-0 voorsprong. Sabrina van der Sloot schoot een overtal snel raak en Maartje Keuning passeerde de Hongaarse keepster uit een snelle tegenaanval. In de fase die volgde domineerde het team van bondscoach Evangelos Doudesis, maar kwam het niet tot scoren. Net voor het eind van de eerste periode tekende Brigitte Sleeking voor de 3-1 uit een overtalsituatie.

Simone van der Kraats knalde de bal in de eerste minuut van de tweede periode direct boven het hoofd van de Hongaarse goalie binnen (4-1). Even later was Kitty Lynn Joustra attent en ‘tipte’ (5-1) ze de bal, die voor haar op het water viel, binnen. Nadat Iris Wolves op de midvoorpositie onreglementair was afgestopt wist Van der Kraats wel raad met de gekregen strafworp (6-2).

In de derde periode kwam Hongarije er bijna niet meer aan te pas. Van der Kraats schoot haar tweede strafworp raak (7-3) van vijf meter. Twee keer Sleeking en een benutte strafworp van Lola Moolhuijzen brachten een 10-3 voorsprong op het scorebord.

De doelpuntenproductie stokte niet in de afsluitende acht minuten netto speeltijd. Bente Rogge schoot een strafworp (11-3) binnen, nadat midvoor Vivian Sevenisch weer onreglementair was afgestopt. Joustra boogde even later de bal van de vleugel over de keepster (12-3). Doudesis kon naar hartenlust wisselen en zag dat zijn speelsters niet verslapten. Britt van den Dobbelsteen had inmiddels de plek onder de lat overgenomen van Laura Aarts. Joustra bepaalde, ruim twee minuten voor tijd, op aangeven van Rogge, de eindstand.

Doudesis temperde de euforie na afloop. ,,Hongarije is een topteam. Op dit niveau zijn de verschillen normaal gesproken heel klein, alleen waren wij op details vandaag beter. Er zijn op een toernooi als dit geen makkelijke wedstrijden. Ik denk dat we geleerd hebben van de fouten die we in het verleden wel maakten en nu niet.’’

Het volgende duel van Oranje is dinsdag om 20.30 uur tegen Griekenland. De tweede plaats, die vrijwel zeker is na deze overwinning, levert In de kwartfinale een relatief mindere tegenstander op. Het is daarom een reëel uitgangspunt dat de halve finale op dit EK haalbaar is.

Periodestanden Nederland-Hongarije: 3-1, 3-2, 4-0, 3-1

Doelpuntenmakers: Simone van der Kraats (3), Brigitte Sleeking (3), Kitty Lynn Joustra (3), Sabrina van der Sloot (1), Bente Rogge (1), Maartje Keuning (1) en Lola Moolhuijzen (1).

 

Groep A

Zaterdag 27 augustus

Kroatië-Nederland: 6-22 (0-7, 3-7, 1-5, 2-3)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Kitty Lynn Joustra (4), Maartje Keuning (3), Vivian Sevenich (3), Iris Wolves (3), Simone van der Kraats (2), Bente Rogge (2) en Lola Moolhuijzen (1).

Beeld:
Orange Pictures
LEES MEER OVER
2,016

Lees ook

Oranje-internationals Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot met Astralpool CN Sabadell de Champions League gewonnen.…
Van 2 tot en met 5 april zijn de Nederlandse waterpolovrouwen op oefenstage in Barcelona. In totaal worden vier oefenwed…
1,440