Oranje met vijftien speelsters naar WK Waterpolo

Oranje Dames
28 juni 2023
Oranje met vijftien speelsters naar WK Waterpolo

Waterpolobondscoach Evangelos Doudesis heeft vijftien speelsters geselecteerd voor het WK in Fukuoka, dat voor Oranje op zondag 16 juli begint met een duel tegen Spanje. Het Nederlands team vliegt zaterdag 8 juli naar Azië voor een trainingskamp in Bangkok en reist op 12 juli door naar Japan.

Doudesis kan bij het WK elk duel dertien van de volgende speelsters opstellen: Laura Aarts (Dunaujvaros, Hongarije, keepster), Sarah Buis (UZSC, keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Maartje Keuning, Brigitte Sleeking en Marit van der Weijden (GZC Donk), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Maxine Schaap, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Lieke Rogge (ZV De Zaan), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves (Glyfada, Griekenland) en Lola Moolhuijzen (Polar Bears). 

De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist), Bart Pol (keeperstrainer) en Rogier Bokelman (fysiotherapeut).


Poule-indeling WK vrouwen:
Poule A: China, Frankrijk, Verenigde Staten, Australië.
Poule B: Spanje, Israël, Nederland, Kazakhstan.
Poule C: Brazilië, Griekenland, Italië, Zuid-Afrika.
Poule D: Canada, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Japan.

Nederland treedt aan op:
- zondag 16 juli om 05.00 uur (*) tegen Spanje
- dinsdag 18 juli om 02.00 uur (*) tegen Kazakhstan
- donderdag 20 juli om 13.30 uur (*) tegen Israël

(*) Nederlandse tijden. In Japan is het 7 uur later. 

Normaliter gaat Oranje, de nummer 3 van het afgelopen WK en afgelopen weekend in Long Beach winnaar van het zilver in de World Cup, met Europees kampioen Spanje strijden om de poulewinst. Die plek is goed voor rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales op 24 juli. De nummers 2 en 3 van de ‘Nederlandse’ poule B spelen op 22 juli eerst nog een kruiswedstrijd tegen de nummers 3 en 2 van Poule A (China, Frankrijk, Verenigde Staten en Australië).

De halve finales van het vrouwentoernooi worden gespeeld op 26 juli en de medailleduels op 28 juli. De nummers 1 en 2 van dit WK zijn direct geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs.

Beeld:
Foto: de complete trainingsgroep van de waterpolovrouwen in Zeist. (Foto Kees-Jan van Overbeeke)
5,023

Lees ook

25 november 2023
European Aquatics heeft de schema’s van de Europese waterpolokampioenschappen van 2024 bekendgemaakt. De vrouwen spelen…
1,442
17 november 2023
Het EK Waterpolo voor vrouwen wordt van 5 tot en met 13 januari 2024 in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Ein…
2,874