Oranje mist EK-finale na 7-10 verlies tegen Spanje

Oranje Dames

Na het 7-10 verlies tegen Spanje missen de waterpolodames de finale van het Europees kampioenschap in het Kroatische Split. Het team van bondscoach Evangelos Doudesis was tot aan de halve eindstrijd nog ongeslagen en begon daarom vol vertrouwen aan het duel. Het kreeg genoeg kansen, maar er miste precisie en geluk in de afronding. Vrijdag wordt om 19.00 uur tegen de Italië om het brons. De Azzurri verloren in hun halve eindstrijd met 12-9 van Griekenland.

Binnen anderhalve minuut zette Spanje de toon met twee doelpunten (0-2) op rij. De schrik zat er goed in bij Oranje dat daarna niet bij machte bleek het tij te keren. De enige opleving kwam na de 3-5 van Sabrina van der Sloot aan het eind van de tweede periode. Brigitte Sleeking nam na de pauze haar team direct op sleeptouw. Met twee treffers kwam Nederland terug tot 5-5, maar verzaakte de productie verder op te voeren. Oranje kreeg kans op kans en de Spaansen hadden in keepster Laura Aarts een flinke sta-in-de-weg. Helaas moest de goalie in topvorm alsnog een keer moest capituleren voor het eind van het derde kwart.

Na een treffer (6-8) van Vivian Sevenich, vijf minuten voor tijd, gloorde in de laatste acht minuten netto speeltijd nog enige hoop. Kansen die in de afgelopen wedstrijden doel troffen, smoorden nu in de Spaanse verdediging. Ruim twee minuten voor tijd bracht Sleeking, met haar derde treffer, de eindstand op het scorebord.

Doudesis over het duel: ,,De Spanjaarden bepaalden het tempo in de wedstrijd en waren vandaag beter. De meiden hebben alles gegeven, mooie kansen gecreëerd in aanval maar wij waren niet scherp in de afronding.’’ Vooruitkijkend naar vrijdag klonk het strijdvaardig. ,,Wij laten tegen Italië zien dat wij hebben geleerd van onze fouten.’’

Nederland-Spanje: 7-10 (2-3, 1-2, 7-0, 2-4)

Doelpuntenmakers: Brigitte Sleeking (3), Simone van de Kraats (1), Sabrina van der Sloot (1), Nina ten Broek (1), Vivian Sevenich (1).