Oranje opent sterk in World League

Oranje Dames
19 november 2019
Oranje opent sterk in World League

De Nederlandse waterpolodames zijn het World League-seizoen 2019-2020 goed begonnen. Oranje won in Florence na strafworpen van Italië. Na de reguliere speeltijd was de stand 12-12, na de penaltyserie 14-16 voor Nederland. Keepster Debby Willemsz luisterde haar rentree op door twee strafworpen te stoppen.

Willemsz speelde ook een opvallende rol in de laatste aanval van de wedstrijd. Bij een 12-11 voorsprong voor Italië zwom de keepster in de laatste minuut mee naar voren om zo een overtalsituatie (7-6) voor het Italiaanse doel te creëren. Simone van de Kraats wist dit voordeel uit te buiten en bezorgde Nederland zo nog minimaal een punt. Het werden er uiteindelijk twee omdat Nomi Stomphorst, Sabrina van der Sloot, Brigitte Sleeking en Maartje Keuning hun penalty onberispelijk raak schoten en Willemsz er dus twee van Italië wist te keren. Bij Nederland miste alleen Maud Megens, die verder een uitstekende wedstrijd speelde. Niet voor niets werd ze na afloop van het duel gekozen tot MVP.
 

Nederland speelde ook als team prima. Tijdens het WK afgelopen zomer in Gwangju was Italië nog met 10-5 te sterk voor Oranje, maar in Florence was de ploeg van bondscoach Arno Havenga lange tijd de bovenliggende partij. Nederland nam steeds de leiding en liep in de tweede periode uit naar 5-8. Na de rust kwam Italië terug, om pas 48 seconden voor tijd voor het eerst een voorsprong te nemen in overtal door Izabella Chiappini: 12-11. De gelijkmaker van Van de Kraats was – gezien het wedstrijdbeeld – niet meer dan verdiend. 

Arno Havenga was na afloop tevreden met het resultaat: “We waren de betere ploeg, vond ik. Jammer genoeg hebben we de wedstrijd niet in de reguliere speeltijd kunnen winnen. Aanvallend waren we goed op dreef. Met mooie acties wisten we veel kansen te creëren. Die werden weliswaar niet allemaal afgemaakt, maar ik kijk daar wel positief op terug. Verdedigend waren we af en toe onoplettend, waardoor we te veel doelpunten moesten incasseren. Maar al met al is het fijn dat we na die ruime nederlaag in Gwangju nu wél een goed resultaat neerzetten, in en tegen Italië. Dat geeft vertrouwen op weg naar het EK in januari.”


Ter voorbereiding op het EK werkt het Nederlands team in december een trainingsstage en twee toernooien af in Canada en de Verenigde Staten. Oranje speelt dan in totaal negen officiële wedstrijden.


FINA World League, Europese ronde
Dinsdag 19 november 2019, Florence (Italië)

Italië – Nederland 14-16 (na strafworpen)
Periodestanden: 2-2, 5-6, 3-3, 2-1 / 2-4
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 5, Rozanne Voorvelt 2, Maud Megens 2, Nomi Stomphorst 2, Simone van de Kraats, Dagmar Genee, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Sabrina van der Sloot.

Beeld:
Maud Megens, MVP. (Archieffoto: Beeldboot/Gertjan Kooij)
2,432

Lees ook

13 maart 2023
De acht sterkste waterpololanden ter wereld bij de vrouwen zijn van 11 tot en met 13 april te bewonderen in Zwemcentrum…
1,900
26 februari 2023
Zaterdag plaatsen Vivian Sevenich, Simone van der Kraats, Sabrina van der Sloot en Laura Aarts zich met hun clubs voor d…
1,025