Oranje scoort er op los in openingsduel tegen gastland Kroatië 

Oranje Dames
Oranjespeelster Bente Rogge (blauwe cap) in duel met Bruna Barisic
27 augustus 2022
Oranje scoort er op los in openingsduel tegen gastland Kroatië 

In het openingsduel op het Europees kampioenschap in Split had Oranje weinig moeite met gastland Kroatië. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis won overtuigend met 6-22. Sabrina van der Sloot en Kitty Lynn Joustra waren beiden topscorer met vier treffers.

Oranje startte met een goede pressing. Dat sorteerde direct effect. Iris Wolves vond na 15 seconden al het net achter de Kroatische keepster. De midvoor tekende even later ook voor de 2-0 en 3-0. Het was de verwachte voorbode op een duel waarin de bronzen medaillewinnaar van het afgelopen wereldkampioenschap veelvuldig tot scoren zou komen. 

Na Wolves trok aanvoerder Sabrina van der Sloot het initiatief naar zich toe met, eveneens, een hattrick. Halverwege de tweede periode schakelde Doudesis over naar een zoneverdediging. Kennelijk was dat even wennen, want het thuisland wist drie keer achtereen tot scoren bij keepster Laura Aarts. Oranje herpakte zichzelf en kwam, mede door met snelle afronding van een overtalsituatie (Maartje Keuning) en twee backhands van Vivian Sevenich, terug tot 14-3 halverwege. 

In het tweede deel van het eenzijdige duel maakte keepster Britt van den Dobbelsteen haar EK-debuut. Oranje bleef geconcentreerd en was effectief in de omschakeling van verdediging naar aanval. Een knap staaltje van goed samenspel kon worden toegedicht aan midvoor Vivian Sevenich die, met twee speelsters op haar nek, medespeelster Joustra recht voor het doel vrijspeelde. Joustra knalde onberispelijk raak. 


Doudesis vond het een goede degelijke wedstrijd. ,,We hebben de tegenstander onder druk gezet en dat de hele tijd volgehouden. Het is ons doel om beter te worden en niet iedere keer dezelfde fouten te maken. En dat is gelukt.’’ 

Periodestanden Kroatië-Nederland: 0-7, 3-7, 1-5, 2-3


Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Kitty Lynn Joustra (4), Maartje Keuning (3), Vivian Sevenich (3), Iris Wolves (3), Simone van der Kraats (2), Bente Rogge (2) en Lola Moolhuijzen (1).

Beeld:
BSR Agency
LEES MEER OVER
1,660

Lees ook

21 april 2023
Vrijdag boekten de Nederlandse waterpolodames op de laatste dag van de World Cup in Athene een prachtige overwinning op…
1,643
20 april 2023
Nederland en Hongarije zijn momenteel zeer aan elkaar gewaagd. Vorige week in Rotterdam wonnen de Oranje-waterpolodames…
1,048