Oranje verliest na strafworpen van Hongarije

Oranje Dames
Oranje verliest na strafworpen van Hongarije

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zaterdagmiddag in Den Haag met 13-14 verloren van Hongarije. Het duel in de poulefase van de FINA World League werd pas na strafworpen beslist, nadat de reguliere wedstijd in 10-10 was geëindigd. Uitgerekend Sabrina van der Sloot, met vier goals topscorer en uitblinker aan Nederlandse zijde, miste de laatste penalty.

Dat Oranje er überhaupt nog een gelijkspel uit wist te slepen, mag gerust een klein mirakel worden genoemd. Na driekwart wedstrijd stond er een 6-10 voorsprong voor Hongarije op het scorebord. Hongarije was tot dan toe op alle fronten beter en vooral efficiënter in de afwerking. Waar Nederland de ene na de andere overtalsituatie miste, bleef Hongarije voortdurend gevaarlijk in de omschakeling en met schoten uit de tweede lijn. Vooral door toedoen van captain Rita Keszthelyi – na afloop uitgeroepen tot ‘Woman of the Match’ – kon Hongarije met een ruime marge aan het laatste speldeel beginnen.

Een sterke actie van Sabrina van der Sloot aan het begin van de vierde periode, betekende het startsein voor een meeslepend slotoffensief van Oranje. De tot beste speelster van de wereld in 2018 gekozen schutter pakte op het middenveld de bal af, kreeg direct een uitsluiting mee, zwom alleen naar het Hongaarse doel en rondde de 1-0 overtuigend af: 7-10. Na enkele goede reddingen van Debby Willemsz – zij had halverwege Laura Aarts vervangen onder de lat bij Oranje – zette Maud Megens het uitverkochte Hofbad in vuur en vlam na een perfect uitgevoerde tegenaanval. Ineens ging ook de ‘man meer’ lopen, want Van der Sloot en Nomi Stomphorst zorgden in overtal respectievelijk voor de 9-10 en 10-10.

Volle bak in Den Haag
Volle bak in Den Haag | Beeldboot/ Marcel Ter Bals

Beide routiniers lagen ook in de line-up voor de strafworpenserie, die in de FINA World League na een gelijkspel gebruikelijk is. Stomphorst, Vivian Sevenich en Maud Megens schoten raak, maar de inzetten van Simone van de Kraats en Van der Sloot werden gestopt. De Oranje-keepsters Laura Aarts en Debby Willemsz wisselden elkaar af, maar konden niet voorkomen dat Hongarije vier keer wist te scoren en daarmee twee punten overhield aan dit duel. Nederland mag één punt toevoegen aan het totaal en reist zondag naar Triëst, waar dinsdag 15 januari de volgende World League-wedstrijd wordt gespeeld tegen het nog ongeslagen Italië.

Sabrina van der Sloot en Nomi Stomphorst werden na afloop door KNZB technisch directeur André Cats onderscheiden met het gouden KNZB Topsport Ereteken. Deze wordt in het waterpolo uitgereikt aan internationals die namens Nederland (bij de jeugd en senioren samen) minimaal vijftien eindtoernooien hebben gespeeld. Stomphorst speelde er tot nu vijftien, Van der Sloot zestien. Na hun debuut op verschillende Europese Jeugd Kampioenschappen, spelen de dames sinds het wereldkampioenschap van 2009 in Rome samen in de A-selectie. Stomphorst speelde in al die jaren in totaal 218 interlands, Van der Sloot 228.

Individuele prijzen
Stomphorst (links) en Van der Sloot met hun gouden KNZB Topsport Ereteken | Beeldboot/ Marcel ter Bals

Ook bondscoach Arno Havenga werd door Cats in het zonnetje gezet. De bondscoach van Oranje werd eind december door zijn internationale collega-coaches van de Worlds Water Polo Coaches Association (WWPCA) uitgeroepen tot ‘Worlds Best Women’s Coach’. Havenga won afgelopen zomer met de waterpolovrouwen in Barcelona de Europese titel en zilver bij de FINA World League.

 

Reactie van Vivian Sevenich en Sabrina van der Sloot:


FINA World League, dames
Zaterdag 12 januari 2019, Hofbad Den Haag

Nederland – Hongarije 10-10 (13-14 na strafworpen)
Periodestanden: 2-4, 2-3, 2-3, 4-0 / 3-4
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 4, Maud Megens 3, Nomi Stomphorst 2, Rozanne Voorvelt.
Man meer Nederland: 6 uit 15
Man meer Hongarije: 4 uit 8

Klik hier om naar het videoverslag van NOS Sport te gaan.

Beeld:
Header: Sabrina van der Sloot (Archieffoto Beeldboot/ Gertjan Kooij)
2,214

Lees ook

De Nederlandse waterpolodames zijn na een moeizame wedstrijd, tweede geworden op de Waterpolo Cup Rotterdam. In een uitv…
1,370
In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,026