Oranjedames hard onderuit in Hongarije

Oranje Dames
Maartje Keuning
25 februari 2020
Oranjedames hard onderuit in Hongarije

De Nederlandse waterpolodames zijn de World League hervat met een ruime nederlaag tegen Hongarije. Na de zege op Italië in november, waren de Magyaren dinsdag in Szentes met 12-7 te sterk.

Oranje keek nagenoeg de hele wedstrijd tegen een achterstand aan en kreeg maar moeilijk vat op de Hongaarse verdediging. Telkens moest Oranje in de achtervolging. In de tweede periode slaagde de ploeg van Arno Havenga daar nog in. Na een 4-1 achterstand, zetten Sabrina van der Sloot en Maartje Keuning (2x) Nederland naast de thuisploeg.

Begin derde periode liet Oranje zich toch weer de kaas van het brood eten. Na twee snelle goals van Hongarije kon de ploeg wederom in de achtervolging. Weer leek dat overigens te lukken. Met name Keuning (foto boven) onderscheidde zich in deze fase. De speelster van ZV De Zaan speelde zonder schroom en kegelde twee keer prachtig raak vanaf positie 5.

Dichterbij dan 8-7 kwam Oranje echter niet. Toen Dorothya Szilagyi en Anna Illes aan het eind van de derde periode Hongarije lieten uitlopen naar 10-7, was de Nederlandse koek op. Havenga wisselde keepster Debby Willemsz nog voor Joanne Koenders, maar het gewenste effect bleef uit.

Aan het begin van het vierde bedrijf greep Oranje ook de laatste strohalm mis. Van der Sloot, die een ongelukkige wedstrijd speelde in het bad waar ze in het verleden nog competitie speelde voor Szentes VK, lukte het niet om te scoren vanaf vijf meter. De nederlaag werd nog pijnlijker toen Szilagyi als slotakkoord Van der Sloot wegdraaide en met een prachtig boogje de eindstand op de scorebord liet noteren.

Werk aan de winkel dus voor de ploeg die op 14 maart een ticket naar Tokio hoopt te bemachtigen. Dan staan in Triëst de halve finales van het OKT op het programma. De winnaars plaatsen zich voor de Olympische Spelen. En de kans is aanzienlijk dat Hongarije, op het EK in januari ook al te sterk in de wedstrijd om het brons (8-10), dan weer de tegenstander is.

"Dit is natuurlijk niet een uitslag waar we blij van worden", vertelt Havenga na de wedstrijd. "Ook over het vertoonde spel kunnen we niet echt tevreden zijn. Op felheid en snelheid zijn we afgetroefd. Daardoor lagen we niet altijd op de goede posities. Met het OKT voor de boeg moeten we ons daartegen gaan wapenen. Het plan hebben we uiteraard. Nu de komende weken keihard werken om de scherpte en explosiviteit erin te krijgen die op 14 maart nodig zijn om ons te kwalificeren."  

FINA World League, Europese ronde
Dinsdag 25 februari 2020, Szentes (Hongarije)

Hongarije – Nederland: 12-7
Periodestanden: 3-1, 1-3, 6-3, 2-0
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Sabina van der Sloot, Maud Koopman en Maud Megens.

Eerder resultaat

Dinsdag 19 november 2019, Florence (Italië)
Italië – Nederland 14-16 (na strafworpen)
Periodestanden: 2-2, 5-6, 3-3, 2-1 / 2-4
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 5, Rozanne Voorvelt 2, Maud Megens 2, Nomi Stomphorst 2, Simone van de Kraats, Dagmar Genee, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Sabrina van der Sloot.

 

Beeld:
Archief: Beeldboot / Gertjan Kooij
LEES MEER OVER
1,947

Lees ook

21 april 2023
Vrijdag boekten de Nederlandse waterpolodames op de laatste dag van de World Cup in Athene een prachtige overwinning op…
1,643
20 april 2023
Nederland en Hongarije zijn momenteel zeer aan elkaar gewaagd. Vorige week in Rotterdam wonnen de Oranje-waterpolodames…
1,048