Oranjedames winnen 'uitzwaaiwedstrijd' van Canada

Oranje Dames
Oranjedames winnen 'uitzwaaiwedstrijd' van Canada

De Nederlandse waterpolodames hebben de laatste wedstrijd voor het WK gewonnen van Canada. In de dakloze Krommerijn werd het 14-12 voor de ploeg van Evangelos Doudesis.

Nederland en Canada waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Vorig jaar won Oranje op de Olympische Spelen in Tokio in de poulefase nog met 16-12 van de Noord-Amerikanen die uiteindelijk op de zevende plek eindigden. Net als toen maakte Nederland woensdag ook in de laatste fase het verschil. Echt overtuigend was het echter niet. Nederland kwam met een mooie backhand van Iris Wolves pas in de derde periode voor het eerst op voorsprong (9-8), maar daarna werd die voorsprong ook niet meer uit handen gegeven. Uitblinker aan Nederlandse zijde Bente Rogge bracht Oranje via een snel uitgespeelde manmeer op 10-8 en even later ook op 12-10.

In de laatste periode nam het tempo wat af. Het zorgde voor een doelpuntendroogte van vijf minuten. Kitty Lynn Joustra maakte daar met een knappe midvoorgoal verandering in. Sabrina van der Sloot tekende vijf seconden voor tijd voor de 14-11. Omdat de Canadese keepster in een afgeslagen aanval mee naar voren was, kon de Nederlandse aanvoerder in een leeg doel scoren. De 14-12 vlak voor de zoemer van Canada was mooi, maar enkel voor de statistieken van belang.

Oranje opent het WK op maandag 20 juni tegen Argentinië, speelt woensdag 22 juni de kraker tegen de Verenigde Staten en sluit de poulefase vrijdag 24 juni af tegen Zuid-Afrika. De nummers 1 van alle poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales die op dinsdag 28 juni gepland staan. De nummers 2 en 3 spelen daarvoor eerst nog kruiswedstrijden tegen elkaar op zondag 26 juni.

Krommerijn

Woensdag 8 juni

Nederland – Canada: 14-12
Periodestanden: 4-6, 3-2, 5-3, 2-1
Doelpunten Nederland: Bente Rogge 4, Sabrina van der Sloot 3, Simone van de Kraats 3, Kitty Lynn Joustra 2, Ilse Koolhaas 1, Iris Wolves 1.  

Beeld:
Uitblinker Bente Rogge scoorde vier keer (Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,925

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,567
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…