Oranjevrouwen finalist na thriller tegen Italië

Oranje Dames

In een afgeladen Pieter van den Hoogenband trokken de waterpolovrouwen in de halve finale met 7-6 aan het langste eind tegen Italië. In de finale is Spanje, met 13-5 te sterk voor Griekenland in de andere halve finale, zaterdag de tegenstander. Het duel begint om 20.30 uur en is een reprise van de WK-finale van afgelopen zomer in Fukuoka.

De score werd na twee minuten geopend toen Simone van de Kraats een strafworp achter de Italiaanse goalie. In de laatste minuut van het eerste kwart werd de stand gelijk getrokken met een schot uit de tweede lijn.

De teams gaven elkaar weinig toe, hoewel Nederland verdedigend sterk speelde. Mede door het goede optreden van keepster Laura Aarts. Ruim een minuut voor het rustsignaal benutte aanvoerder Sabrina van der Sloot een 5 meter waarmee Oranje weer op gelijke (3-3) hoogte kwam.

De wedstrijd bleef spannend tot het eind. Twee minuten voor tijd knalde Van der Sloot uit de tweede lijn raak en bracht de marge daarmee op 7-5. De Azzurri toonden veerkracht, maar Nederland hield stand. Na het laatste fluitsignaal explodeerde het stadion van vreugde. Een goede voorbode van de finale van komende zaterdag in een uitverkocht huis.

De jarige Kitty Lynn Joustra liet met een grote glimlach weten ‘geen twijfel’ te hebben gehad. ,,We zijn steady. Verdedigend was Bente (Rogge red.) geweldig. Net als Laura (Aarts red.) op doel.’’ Vooruitkijkend naar Spanje. ,,We gaan zo uitzwemmen, dan voorbereiden en doorgaan. Met het geweldige publiek dat achter ons gaat staan, moet het goedkomen.’’

Lieke Rogge scoorde deze keer niet, maar vond de winst het meest belangrijk. ,,Ik heb er altijd vertrouwen in gehad, ondanks dat het niet onze beste wedstrijd was. We hebben de overhand gehad al was het heel spannend. Tegen Spanje moeten we zeker minder passief spelen.’’

Met die laatste bewering van Rogge was bondscoach Evangelos Doudesis het volledig eens. ,,Het was een klassieker tussen twee teams die elkaar weinig toegeven. De sleutel lag in de verdediging. Bij beide teams. We kijken uit naar zaterdag. Met het publiek achter ons wordt het een mooie wedstrijd.’’

Nederland - Italië 7-6 (1-1, 2-2, 2-2, 2-1)
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Sabrina van der Sloot 2, Maartje Keuning 2, Lola Moolhuijzen 1.

Wedtrijden zijn live te volgen op eurovisionsport.com na het aanmaken van een account. Het scoreverloop van de wedstrijden vind je hier.