Oranjevrouwen naar kwartfinale na 14-11 zege op Hongarije

Oranje Dames

Na de 24-6 winst op Kroatië doorstonden de Nederlandse waterpolovrouwen de eerste serieuze test tegen Hongarije. In een volgepakt Pieter van den Hoogenband zwemstadion – 2.300 toeschouwers – werd het 14-11 voor het team van bondscoach Evangelos Doudesis. Door het resultaat is Oranje al zeker van de kwartfinales.

Voor Hongarije was er een was een overwinning noodzakelijk om zicht te houden op de kwartfinales. Na de eerste periode leidde Oranje comfortabel met 4-1. Na een treffer vanaf de midvoorpositie van Iris Wolves (5-1) leek er geen vuiltje aan de lucht. De Hongaarsen toonden veerkracht en kwamen terug tot 5-4. Sabrina van der Sloot tekende na ruim een minuut van afstand voor de 6-4. In de laatste twee minuten wist Lieke Rogge tot drie keer toe het net te vinden. In de ‘dying seconds’ maakte Krisztina Garda 10-8.

VAR-moment
Bij een 11-9 voorsprong leek Hongarije de marge weer teruggebracht te hebben tot 11-10. Oranje nam een time-out tot de VAR zich meldde voor een ‘goalcheck’. De 12-9 van Maartje Keuning werd goedgekeurd waardoor Nederland opeens in de laatste vijf minuten een comfortabele voorsprong had. Het publiek ging achter het team staan. Dat deed Oranje zichtbaar goed, want een combinatie van Van der Sloot en Wolves betekende drie minuten voor tijd dat de 13-10 op het scorebord kwam. In het resterende deel van het duel kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Na het laatste fluitsignaal barstte er in het water een heus waterpolofeest los.

Voor Keuning was het VAR-moment een primeur. ,,Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, maar lelijke doelpunten tellen ook’’, grijnsde ze. ,,Of noem het maar een onwezenlijk doelpunt. Op het moment dat het daadwerkelijk 12-9 werd dacht ik ‘oh wow’. We hadden niet een maar drie doelpunten verschil.’’

Bente Rogge kreeg een ‘onoverwinnelijk gevoel’ van de aanmoedigen van het publiek. ,,Het was echt genieten. Ze stonden allemaal achter ons.’’ Beide speelster waren het eens dat iedereen ‘opstond’ als ze een uitsluiting hadden. ,,We hebben ontzettend goed geblokt. Iedereen sprong voor z’n leven.’’

Nederland-Hongarije  14-11 (4-1, 1-3, 5-4, 4-3)
Doelpunten Nederland: Lieke Rogge 4, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Simone van de Kraats 2, Maartje Keuning 1, Bente Rogge 1, Marit van der Weijden 1.
Doelpunten Hongarije: R. Keszthelyi 3, k. Garda 3, K. Farago 1, D. Szillagyi 1, R. Parkies 1, D. Leimeter 1, G. Gurisatti 1.

Zondag 7 januari is de derde en laatste poulewedstrijd om 18.30 uur tegen Griekenland.

Wedstrijden zijn live te volgen op eurovisionsport.com na het aanmaken van een account. Het scoreverloop van de wedstrijden vind je hier.