Overtuigende zege waterpolodames, ticket Super Final is binnen

Oranje Dames
Drie treffers voor Maud Megens | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
29 maart 2019
Overtuigende zege waterpolodames, ticket Super Final is binnen

De Nederlandse dames hebben in de kwartfinale van de Europa Cup op overtuigende wijze Spanje verslagen. In speelstad Turijn werd de WK-finalist van 2017 met 6-9 opzij gezet. Vooraf was de wedstrijd als cruciaal voor plaatsing voor de World League Super Finale betiteld, dat werd nog extra kracht bijgezet doordat Hongarije de andere kwartfinale wist te winnen. Daardoor lag er voor de winnaar al gelijk een ticket klaar. 

De beste drie landen plaatsen zich voor de Super Final begin juni in Boedapest, wat de eerste plaatsingsmogelijkheid voor de Olympische Spelen in Tokio is. Hongarije is als gastland van de Super Final direct geplaatst. Zodoende zit Nederland bij de beste drie landen en is de doelstelling van dit weekend al na één wedstrijd bereikt. In de halve finale van morgen wacht Italië, de ploeg die Nederland in de poulefase twee keer dwarszat.

Gebroken vinger? Niets van te merken
In het Palazzo del Nuoto toonden de waterpolodames aan in zeer goeden doen te zijn. In de openingsperiode pakte Nederland snel een 0-2 voorsprong via benutte strafworpen van Maud Megens en Sabrina van der Sloot. De tandem Megens/Van der Sloot was sowieso op dreef met beide drie treffers waarvan enkele fraaie afstandsschoten. De prestatie van Van der Sloot was op zijn minst opvallend te noemen, de beste speelster van de wereld kampt met een gebroken middelvinger.

Op eigen helft legde Nederland een sterke verdediging neer waar Spanje maar moeilijk doorheen kon breken. Wanneer dat wel lukte was daar nog altijd keepster Laura Aarts, die enkele belangrijke reddingen verrichte. Daardoor kwam Nederland eigenlijk zelden in de problemen. Zeker niet toen midvoor Iris Wolves met de 6-9 drieënhalve minuut voor het einde haar tweede treffer maakte en de wedstrijd besliste.

Hongarije wist met 13-9 van Griekenland te winnen. Zodoende zijn met Griekenland en Spanje de zilveren- en bronzen medaillewinnaar van het EK afgelopen zomer al uitgespeeld. Het bevestigd de minimale verschillen in het mondiale damespolo nog maar eens.

Vrijdag 29 maart
Spanje - Nederland 6-9
Periodestanden: 1-3, 2-2, 2-3, 1-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 3, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 2, Ilse Koolhaas.

Resterend programma

Zaterdag 30 maart halve finales
15.00 uur Rusland – Hongarije
16.30 uur Italië – Nederland

Zondag 31 maart
15.00 uur 3e/4e plaats
16.30 uur 1e/2e plaats

Beeld:
Drie treffers voor Maud Megens | Beeldboot/ Gertjan Kooij.

Lees ook

17 november 2023
Het EK Waterpolo voor vrouwen wordt van 5 tot en met 13 januari 2024 in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Ein…
2,769
15 november 2023
Bente (26) en Lieke Rogge (22) werden op 28 juli in Japan wereldkampioen. Het was de eerste wereldtitel in 32 jaar tijd…
1,707