Ruime overwinning (24-6) van Oranjevrouwen op Kroatië

Oranje Dames

Het Nederlands vrouwenteam maakte in de openingswedstrijd op het Europees Kampioenschap geen fouten. Tegen Kroatië werd ruim met 24-6 gewonnen. Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion was met 2300 toeschouwers bijna uitverkocht.

De score werd na ruim twee minuten door de Kroaten geopend. Het was een goede ‘wake-up-call’, want Oranje was daarna klaarwakker en nam duidelijk het heft in handen. Marit van der Weijden trok 13 seconden later met een doelpunt vanaf de midvoorpositie. Fleurien Bosveld (combinatie) en Lola Moolhuijzen (na tegenaanval) brachten de stand op 3-1. Maartje Keuning tekende vijf seconden voor tijd, na een dubbele uitsluiting, voor de 5-2 ruststand.

In het tweede kwart verving Britt van den Dobbelsteen Laura Aarts onder de lat. Nadat Kroatië uit een strafworp 5-3 had gemaakt, kwam de Oranje-trein weer op stoom. Van der Weijden maakte voor de tweede keer vanaf de midvoorpositie. Daarmee bracht ze de 11-4 stand op het scorebord halverwege het eenzijdige duel.

In het derde kwart werd Kroatië compleet weggespeeld. Nederland heerste op alle fronten en kwam op vele manieren tot scoren. Maartje Keuning trof doel na een tegenaanval, Iris Wolves vond het net als midvoor en Lieke Rogge en Lola Moolhuijzen benutten hun zwemsnelheid in de tegenaanval. Uit een strafworp schoot aanvoerder Sabrina van der Sloot achter Latica Medvesek de bal binnen (18-5).

In de laatste acht minuten netto speeltijd verslapte de doelpuntenmachine van de thuisploeg niet. Dit tot groot vermaak van het enthousiaste publiek. Het laatste doelpunt van de wedstrijd kwam 23 seconden voor tijd op naam van Maartje Keuning.

Lola Moolhuijzen vond spelen voor thuispubliek een ‘fantastische ervaring’. ,,Hoe vaak kom je zoiets tegen met waterpolo. Overal om je heen kleurde het oranje. En dan winnen we dik in een heerlijke wedstrijd.’’ Ook keepster Britt van den Dobbelsteen was lyrisch. ,,Het was echt supervet. Dat publiek zweepte de boel lekker op.’’ Over de wedstrijd zelf: ,,Je weet vooraf dat Kroatië gaat schieten, alleen is dat vaak onverwacht.’’ Volgens Van der Sloot was het ‘even wennen’ in het begin van de wedstrijd, maar was blij met het resultaat. ,,Zo’n toernooi thuis is helemaal geweldig. Er zaten veel bekenden op de tribune.’’

Nederland-Kroatië  24-6 (5-2, 6-2, 7-1, 6-1)
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Lieke Rogge 4, Sabrina van der Sloot 3, Marit van der Weijden 3, Brigitte Sleeking 2, Bente Rogge 2, Fleurien Bosveld 2, Lola Moolhuijzen 2, Nina ten Broek 1, Iris Wolves 1.
Doelpunten Kroatië: Jelena Butic 2, Kiara Brnetic 2, Nina Medic 1, Dora Kangler 1.

De volgende wedstrijd van de Oranjevrouwen is op zaterdag 6 januari om 19.00 uur tegen Hongarije. Zondag 7 januari is de derde en laatste poulewedstrijd om 18.30 uur tegen Griekenland.

Wedstrijden zijn live te volgen op eurovisionsport.com na het aanmaken van een account. Het scoreverloop van de wedstrijden vind je hier