Selectie waterpolodames voor Super Final FINA World League

Oranje Dames
Selectie waterpolodames voor Super Final FINA World League
29 mei 2019
Selectie waterpolodames voor Super Final FINA World League

Arno Havenga, bondscoach van de Nederlandse waterpolodames, heeft de ploeg bekend gemaakt voor de Super Final van de FINA World League, die van 4 tot en met 9 juni wordt gespeeld in Budapest. De inzet van het prestigieuze evenement in de Hongaarse hoofdstad is hoog, want de winnaar verdient het eerste ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.

De volgende speelsters zijn geselecteerd voor Budapest:
Laura Aarts (Dunaujvaros, Hongarije, keepster),
Joanne Koenders (Polar Bears, keepster),
Brigitte Sleeking (CN Sant Andreu, Spanje),
Ilse Koolhaas (Orizzonte, Italië),
Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk),
Sabrina van der Sloot (Orizzonte, Italië),
Vivian Sevenich (UVSE, Hongarije),
Simone van de Kraats (Polar Bears),
Iris Wolves (Polar Bears),
Maartje Keuning (CN Sant Andreu, Spanje),
Dagmar Genee (UZSC),
Rozanne Voorvelt (ZVL-1886),
Maud Megens (USC, Verenigde Staten),
Bente Rogge (ASU, Verenigde Staten).

De waterpolodames nemen het in de poule (A) achtereenvolgens op tegen China, Italië en Australië. Poule B bestaat uit: Canada, Hongarije, Rusland en de Verenigde Staten. In de kwartfinales kruisen de nummers 1 en 4 en de nummers 2 en 3 van beide poules tegen elkaar.

Oranje plaatste zich eerder dit jaar overtuigend voor de Super Final door in Turijn de Europa Cup voor landenteams te veroveren. Dit betekende de tweede achtereenvolgende hoofdprijs voor het Nederlands team, dat in de zomer van 2018 ook al Europees kampioen werd. Een derde titel op rij is gelijk goed voor kwalificatie voor de Olympische Spelen. Maar er zijn meer kapers op de kust, weet bondscoach Havenga. “Het internationale deelnemersveld bij de vrouwen is inmiddels zo sterk geworden, dat alle ploegen in Budapest goud kunnen winnen. De Verenigde Staten zijn als regerend wereld- en Olympisch kampioen de grote favoriet, maar we achten ons zeker niet kansloos als we ze tegenkomen in het vervolg van het toernooi. Maar we richten ons uiteraard eerst op de pouletegenstanders. Die zijn stuk voor stuk al zwaar genoeg om te verslaan.”

Mocht Nederland er in Budapest nog niet in slagen zich te plaatsen voor Tokio, dan krijgt de ploeg eind juli een volgende kans op het WK in Gwangju (Zuid-Korea). Goud op het WK is eveneens goed voor deelname aan de Olympische Spelen. Mocht de wereldkampioen tevens de winnaar van de Word League zijn, dan gaat ook de nummer twee van het WK naar Tokio.

De derde kwalificatiekans is op het EK dat in januari 2020 wederom in Budapest wordt gespeeld. De Europees kampioen mag naar Tokio. In het geval die al geplaatst is via de World League of het WK, dan ligt er voor de nummer twee een ticket klaar. Met de andere continentale kampioenen van Oceanië, Amerika, Afrika en Azië plus gastland Japan zijn er tegen die tijd acht plaatsen van de tien vergeven. De laatste twee tickets zijn te verdienen op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) dat in maart 2020 op de planning staat.

Kort voor vertrek naar Zuid-Korea zijn de waterpolodames overigens ook nog in eigen land te bewonderen. Nederland strijdt van maandag 1 tot en met 3 juli met Italië en Spanje in Zwemcentrum Rotterdam om de Dutch Waterpolo Trophy. Kaarten hiervoor zijn al te koop via: www.knzb.nl/tickets

Programma Super Final FINA World League Vrouwen, Budapest
Dinsdag 4 juni      16.15 u. Nederland – China
Woensdag 5 juni  18.30 u. Nederland – Italië
Donderdag 6 juni 16.45 u. Nederland – Australië
Vrijdag 7 juni                          Kwartfinales
Zaterdag 8 juni                      Halve finales 1-4 en 5-8
Zondag 9 juni                         Finales

Het toernooi is via (betaalde) stream live te volgen via FinaTV.

Beeld:
beeldboot / Gertjan Kooij

Reacties

Lees ook

23 augustus 2019
Arno Havenga heeft zeventien speelsters geselecteerd voor het fulltime-programma dat moet leiden naar een topklassering…
4,104
26 juli 2019
De Verenigde Staten heeft voor de derde keer op rij het wereldkampioenschap gewonnen. Nooit eerder zette een nationaal w…