Selectie waterpolovrouwen voor Tokio bekend

Oranje Dames
Selectie waterpolovrouwen voor Tokio bekend

Bondscoach Arno Havenga heeft de dertien waterpolosters bekendgemaakt die meegaan naar de Olympische Spelen van Tokio.De Nederlandse waterpolodames wisten zich begin dit jaar tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Triëst (Italië) voor het eerst sinds 2008 weer te plaatsen voor de Spelen. Dertien jaar geleden werd Oranje in Beijing Olympisch kampioen.


Oranje treedt in Tokio aan in de volgende samenstelling: Brigitte Sleeking (Widex GZC Donk),Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Vivian Sevenich (CN Mataro, Spanje), Simone van de Kraats (Polar Bears), Iris Wolves (CE Mediterrani, Spanje), Maartje Keuning (CN Sabadell, Spanje), Dagmar Genee (UZSC), Maud Megens (USC-USA), Ilse Koolhaas (NC Vouliagmeni, Griekenland), Kitty-Lynn Joustra (Cal-USA), Joanne Koenders (Polar Bears, keepster) en Debby Willemsz (Widex GZC Donk, keepster). 

 

De staf bestaat naast Havenga uit Evangelos Doudesis (assistent-coach), Ineke Yperlaan (teammanager), Mark Smit (fysiotherapeut), Tjeerd de Vries (arts) en Chris Hendrix (video-analist). 

De waterpolodames 
vliegen dinsdag 13 juli naar Tokio voor een trainingskamp in Chiba met de Verenigde Staten en reizen woensdag 21 juli door naar het Olympisch dorp. De eerste poulewedstrijd is maandag 26 juli tegen Australië. Tijdens de Spelen mogen maar twaalf namen op het wedstrijdformulier.

Arno Havenga: “Het geraamte van de ploeg had ik al enige tijd in mijn hoofd, maar voor de invulling van de laatste namen was het lang wikken en wegen wie er op welke posities het beste uit de voeten kunnen. Ik realiseer me terdege dat ik met mijn keuze voor sommigen een Olympische droom doorprik waar ze jarenlang keihard voor hebben gewerkt en misschien wel nog veel meer voor hebben gelaten. Dat hoort ook bij topsport en bij de job van bondscoach. Ik ben blij voor degenen die meegaan maar ook de dames die uiteindelijk niet participeren in Tokio zijn in het gehele proces hiernaar toe even waardevol. Ik heb gemerkt dat dit ook zo wordt ervaren in ons team: de saamhorigheid is groot.”

VASCO uitzwaaiwedstrijden tegen Italië

De waterpolodames zijn voor hun vertrek naar Tokio nog twee keer in eigen huis te bewonderen. Het Hofbad in Den Haag is dinsdag 29 juni en donderdag 1 juli gastheer van de ‘VASCO uitzwaaiwedstrijden’ van Oranje tegen Italië. Beide duels beginnen om 18.30 uur en zijn weer toegankelijk voor publiek! Later op de avond (21.00 uur) komen overigens ook de Nederlandse mannen nog in actie tegen Duitsland.

Voor kaarten: www.waterpolotickets.nl

Programma Olympische Spelen

Poule-indeling:
Poule A: Nederland, Australië, Spanje, Zuid-Afrika en Canada

Poule B: Japan, Verenigde Staten, China, Rusland en Hongarije

Programma Oranje in Tokio (*):
Maandag 26 juli, 18.20 uur          Australië - Nederland
Woensdag 28 juli, 19.50 uurNederland – Spanje
Vrijdag 30 juli, 14.00 uur              Zuid-Afrika – Nederland 
 
Zondag 1 augustus, 15.30 uur       Nederland - Canada
Dinsdag 3 augustus                     Kwartfinales
Donderdag 5 augustus                 Halve finales
Zaterdag 7 augustus                   Finales

(*) Japanse aanvangstijden. In Tokio is het 7 uur later.

 

Beeld:
Nomi Stomphorst, een van de geselecteerden voor Tokio. (Foto archief Beeldboot)
6,671

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,815
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,270