Titelverdediger Nederland uitgeschakeld na strafworpen door Hongarije

Oranje Dames
Titelverdediger Nederland uitgeschakeld na strafworpen door Hongarije

In de kwartfinale van het wereldkampioenschap waterpolo in Doha is titelverdediger Nederland uitgeschakeld. Na de reguliere speeltijd was de stand tegen Hongarije gelijk (8-8). In de strafworpenserie die volgde miste het team van bondscoach Evangelos Doudesis alleen de laatste poging, waardoor het met 5-4 verloor. 

Voor de Hongaarse ploeg was het een ‘do-or-die wedstrijd’ voor een Olympisch ticket. Het opende al na 18 seconden de score. Daarna golfde het spel op en neer. Keepster Laura Aarts liet zich in de fase gelden met diverse reddingen bij de vele schotpogingen. Lola Moolhuijzen doorbrak de ban en bracht uit een lastige hoek Nederland weer op gelijke hoogte.

In de tweede periode stonden lat en paal succes in de weg. De eerste treffer werd pas halverwege gemaakt. Door een schot van afstand moest Aarts capituleren. Korte tijd later werd 3-1 gescoord. Na een uitsluiting van een Hongaarse speelster, vond Lieke Rogge het net in de lange hoek. Met nog 21 seconden op de werd het halverwege 4-2.

Onder druk van de schotklok tekende Moolhuijzen, met twee blokkende speelsters voor zich, voor de 4-3. Het gaf Nederland weer het nodige zelfvertrouwen. Zeker nadat Lieke Rogge uit een strafworp de stand gelijk (4-4) trok. In de laatste minuut nam Hongarije alsnog de leiding (5-4) over.

Na de 6-5 van Sabrina van der Sloot leek Nederland het lek boven te hebben. Tijdens een momentje van onachtzaamheid kreeg Hongarije een strafworp nadat de bal binnen de 5-meterzone onder water was geduwd bij een Nederlandse speelster. Het betekende weer een marge van twee (7-5) doelpunten. Met twee speelsters meer in het water schoot Simone van de Kraats de 7-6 binnen, maar van afstand werd het 8-6. Bij de zoveelste overtal van Nederland werd de pass van Lieke op Bente Rogge bekroond met de 8-7. De euforie bij Nederland was groot toen Maartje Keuning acht tellen voor tijd de gelijkmaker scoorde. 

In de penalty-series werd in de vijfde – en gelijkmakende - beurt trof de inzet van Lieke Rogge geen doel. Daarmee ging Hongarije door naar de halve finale en houdt het uitzicht op Parijs. Nederland strijdt voor de plaatsen 5 tot en met 8 en prolongeert de wereldtitel niet. 

Laura Aarts werd uitgeroepen tot ‘speelster van de wedstrijd’. ,,We hebben tot het eind strijd geleverd. Dat is de kracht van ons team’’, liet de goalie voor de microfoon van World Aquatics weten na het duel. 

Keuning, die kort voor tijd door haar gelijkmaker maakte waardoor een strafworpenserie de beslissing moest brengen, baalde. ,,Het was een moeizame wedstrijden waarin we alles hebben gegeven hebben. Er is echt geknokt tot het einde en we hebben het vuur aan de schenen gelegd bij Hongarije. Helaas resulteerde het niet in winst.’’ 

Woensdag speelt Nederland om 12.30 uur tegen Italië dat met 14-12 verloor van Griekenland in een andere kwartfinale. 

Hongarije - Nederland: 8-8 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4)
Doelpuntenmakers: Lola Moolhuijzen 2, Lieke Rogge 2, Sabrina van der Sloot 1, Simone van de Kraats 1, Bente Rogge 1, Maartje Keuning 1. 

Strafworpen:  Hongarije-Nederland 5-4.
Bente Rogge 1, Sabrina van der Sloot 1, Simone van de Kraats 1, Brigitte Sleeking 1. 

Beeld:
BSR Angecy
1,023

Lees ook

Oranje-internationals Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot met Astralpool CN Sabadell de Champions League gewonnen.…
Van 2 tot en met 5 april zijn de Nederlandse waterpolovrouwen op oefenstage in Barcelona. In totaal worden vier oefenwed…
1,442