Verenigde Staten winnen oefenduel van Oranjedames

Oranje Dames
Verenigde Staten winnen oefenduel van Oranjedames

In Amersfoort heeft de Nederlandse damesploeg de oefeninterland tegen de Verenigde Staten verloren. In een uitverkocht zwembad Amerena, dat al ruim voor aanvang van de wedstrijd alle stoelen bezet had, won de regerend Olympisch- en wereldkampioen met 7-11.

Nederland is in voorbereiding op het OKT van volgende maand in Italië en vond in de VS een sparringspartner voor deze week. De ploeg is al de gehele week in het land en vertrekt na het trainingskamp weer terug naar de States. Bondscoach Arno Havenga gebruikte de oefeninterland om enkele 'nieuwe' namen sinds het EK ook wat speeltijd te gunnen. Zo kregen Maud Koopman en Ilse Koolhaas volop speelminuten. Koolhaas haakte voor het EK af met een blessure, maar lijkt weer op de weg terug. 

In de wedstrijd opende de VS met een snelle 1-4 voorsprong, waar Nederland in de tweede periode vlot van terug leek te komen via twee treffers van Maartje Keuning, maar kon het gat niet dichten. Uiteindelijk liep de VS uit naar een voorsprong van vier treffers en behield die marge.

Op naar het OKT
De Nederlandse waterpolovrouwen nemen het in de groepsfase van het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Triëst op tegen Frankrijk, Italië, Slowakije en een nog nader te bepalen land uit Azië. De andere poule bestaat uit Griekenland, Hongarije, Israël, Nieuw-Zeeland en een andere vertegenwoordiger uit Azië. 

De nummers 1 t/m 4 van beide poules gaan door naar de kwartfinales en de winnaars van de halve finales plaatsen zich vervolgens voor de Olympische Spelen van Tokio. Het OKT in Triëst staat geprogrammeerd in de week van 8 tot en met 15 maart. Het exacte speelschema is nog niet bekend, maar de beslissende halve finales zullen normaliter op zaterdag 14 maart worden gespeeld.  

Woensdag 19 februari
Nederland - Verenigde Staten 7-11
Periodestanden: 1-4, 3-2, 3-4, 0-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maartje Keuning 2, Iris Wolves, Sabrina van der Sloot, Kitty-Lynn Joustra, Ilse Koolhaas, Maud Megens. 

Beeld:
| Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER
2,338

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,514
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,217