Verlies voor Oranje in oefenduel tegen Hongarije

Oranje Dames
24 maart 2021
Verlies voor Oranje in oefenduel tegen Hongarije

De Nederlandse waterpolodames spelen van donderdag tot en met zaterdag in Boedapest de laatste drie wedstrijden in de Europese voorronde van de FINA World League. Ter voorbereiding op deze duels kwam de ploeg van Arno Havenga woensdag al in actie tijdens een officiële oefeninterland tegen gastland Hongarije: 14-17 verlies.

De karakteristieken van het oefenduel zijn als volgt:

Woensdag 24 maart 2021
Hongarije - Nederland 17-14
Periodestanden 7-3, 4-4, 2-6, 4-1.
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 4, Brigitte Sleeking 4, Sabrina van der Sloot 2, Iris Wolves 2, Simone van de Kraats 2.


Het Nederlands team strijdt met vier andere Europese landen in het Tüska Swimming Complex om vier plaatsbewijzen in de Super Final die vooralsnog gepland staat van 14 tot en met 20 juni op een nader te bepalen locatie. 

Het toernooi in Boedapest is formeel het sluitstuk van het World League-seizoen 2019-2020. Vanwege de Corona-pandemie werd die competitie na een aantal wedstrijden stilgelegd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om met de zeven deelnemende landen een halve competitie tegen elkaar te spelen, waarbij ieder land drie keer uit en drie keer thuis zou spelen. Nederland had voor de ‘break’ al twee uitwedstrijden achter de rug: 14-16 winst na strafworpen in Italië en 12-7 verlies tegen Hongarije. Italië en Frankrijk hebben zich inmiddels teruggetrokken. Nederland speelt in Boedapest nog tegen Griekenland, Spanje en Rusland, plus een oefenduel tegen Hongarije. 

De FINA heeft besloten dat alle uitslagen van de eerder gespeelde wedstrijden blijven staan en dat alle onafgewerkte duels tegen Frankrijk en Italië worden omgezet in een reglementaire 5-0 zege voor de tegenstanders. Ook die ‘resultaten’ zijn reeds in de tussenstand verwerkt. 


De Nederlandse waterpolodames plaatsten zich in januari in het Italiaanse Triëst voor de Olympische Spelen van Tokio. Voor Oranje is het vervolg van de World League een mooie gelegenheid om zich opnieuw te meten de Europese toplanden, waarvan Rusland en Spanje (net als Hongarije) ook in Tokio actief zullen zijn. Mocht Nederland zich voor de Super Final in juni kwalificeren, dan treft het daar ook de Olympische topfavorieten Australië en de Verenigde Staten. 

Havenga doet in Boedapest geen beroep op Maud Megens, Kitty-Lynn Joustra en Bente Rogge die na het OKT in Triëst terug zijn gereisd naar de Verenigde Staten om daar met hun Universiteitsteam in de nationale competitie te spelen en hun studie en topsportprogramma weer op te pakken. 
 

Programma Oranje in Boedapest:
Donderdag 25 maart 16.30 uur: Nederland – Griekenland
Vrijdag 26 maart 18.30 uur: Nederland – Spanje
Zaterdag 27 maart 18.00 uur: Nederland – Rusland

Tussenstand (*):
1. Hongarije 6-16
2. Spanje 4-11
3. Italië 6-7

4. Rusland 4-6
5. Griekenland 5-6
6. Nederland 3-5
7. Frankrijk 6-0

(*) Winst na reguliere speeltijd levert 3 punten op, gelijkspel en winst na strafworpen 2 punten, gelijkspel en verlies na strafworpen 1 punt. 

Beeld:
Maartje Keuning, 4 treffers. (Archieffoto Beeldboot/Gertjan Kooij)
1,169

Reacties

Lees ook

23 mei 2021
Op maandag 24 mei, Tweede Pinksterdag, om 17.20 uur zal de nieuwe documentaire Drijfkracht over de Nederlands…
27 maart 2021
Het Nederlands waterpoloteam is er helaas niet in geslaagd de Super Final van de FINA World League te bereiken. Oranje v…
1,573