Waterpolodames naar Tenerife voor Super Final FINA World League

Oranje Dames
Waterpolodames naar Tenerife voor Super Final FINA World League

De Nederlandse waterpolodames spelen van 2 tot en met 6 november de Super Final van de FINA World League. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis strijdt in Santa Cruz op het Spaanse eiland Tenerife met zeven andere landen om de prestigieuze titel.

Nederland speelt in Poule A achtereenvolgens tegen de regerend wereld- en olympisch kampioen Verenigde Staten, Italië (nummer 3 van het EK) en Canada. De andere poule bestaat uit Australië, Spanje, Hongarije en Nieuw-Zeeland.

Het Nederlands team bewaart goede herinnering aan Tenerife. Eerder dit jaar won Oranje er de Europese eindronde van de FINA World League, onder meer na winst in de halve finale op Italië (9-7) en in de finale op gastland Spanje (12-11). Het was de opmaat voor een succesvol WK in Boedapest, waar Nederland een sterk toernooi bekroonde met een bronzen medaille na een 7-5 zege op Italië. Datzelfde Italië nam bij het EK in Split revanche in de strijd om het brons: 13-16.

Nederland speelde op het WK in Boedapest ook tegen de twee andere landen die het in de poulefase van de Super Final op Tenerife treft. Team USA was in de poule met 7-11 te sterk voor Oranje, dat in de 1/8 finale wel wist te winnen van Canada: 10-7.

Bondscoach Evangelos Doudesis selecteerde
voor de Super Final de volgende speelsters: Sarah Buis (UZSC, keepster), Britt van den Dobbelsteen (ZV De Zaan, keepster), Bente Rogge en Maxine Schaap (ZV De Zaan), Noa de Vries (Het Ravijn), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Fleurien Bosveld en Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves (Glyfada, Griekenland), Marit van der Weijden, Maartje Keuning en Brigitte Sleeking (GZC Donk) en Lola Moolhuijzen (Polar Bears). Noa de Vries maakt haar debuut in Oranje.


De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist) en Annelies Geel-Van Asch (fysiotherapeut).

Het is de achtste keer sinds 2004 dat Nederland zich voor de Super Final van de FINA World League wist te plaatsen. Oranje legde twee keer beslag op een medaille: brons in 2015 en zilver in 2018. De Verenigde Staten won liefst dertien van de zestien voorgaande edities. Bondscoach Evangelos Doudesis kijkt enorm uit naar de strijd met Team USA en de andere toplanden op Tenerife. “Het is prachtig om net als op het WK en EK, afgelopen zomer, tegen de beste landen van de wereld te strijden. We gaan met een mix van ervaren speelsters en aanstormende talenten naar de Super Final. We gaan altijd voor de winst, maar we gebruiken de Super Final ook als voorbereiding op weg naar het WK in de zomer van 2023 en het proces richting de Olympische Spelen van Parijs”, aldus Doudesis.


Peter de Jong is als Nederlandse scheidsrechter actief op Tenerife.

De wedstrijden worden op verzoek van de Spaanse tv in de ochtend- en vroege middaguren gespeeld.


Super Final FINA World League

Poule-indeling

Poule A: Canada, Nederland, Verenigde Staten en Italië.

Poule B: Australië, Spanje, Nieuw-Zeeland en Hongarije.

Programma (*)

(*) Aanvangstijden op Tenerife = één uur vroeger dan in Nederland.


Woensdag 2 november
08.40 u. Nederland – Verenigde Staten
10.20 u. Australië – Hongarije
12.00 u. Canada – Italië
13.40 u. Spanje – Nieuw-Zeeland


Donderdag 3 november
08.40 u. Canada – Verenigde Staten
10.20 u. Nederland - Italië
12.00 u. Australië – Nieuw Zeeland
13.40 u. Spanje – Hongarije


Vrijdag 4 november
08.40 u. Nederland - Canada
10.20 u. Nieuw Zeeland - Hongarije
12.00 u. Verenigde Staten - Italië
13.40 u. Spanje – Australië


Zaterdag 5 november
08.40 u. Nr. 3 Poule A – Nr. 4 Poule B
10.20 u. Nr. 4 Poule B – Nr. 3 Poule A
12.00 u. Nr. 1 Poule A – Nr. 2 Poule B
13.40 u. Nr. 1 Poule B – Nr. 2 Poule A


Zondag 6 november
08.40 u. 7e/8e plaats
10.20 u. 5e/6e plaats
12.00 u. 3e/4e plaats
13.40 u. 1e/2e plaats

De wedstrijden zijn via een livestream te volgen op het YouTube-kanaal van de FINA.

Nederland – Verenigde Staten in Utrecht


In de aanloop naar de Super Final traint het Nederlands team nog enkele dagen samen met de Verenigde Staten en Australië in het KNZB-Zwembad in Zeist. Vrijdag 28 oktober speelt Oranje ook nog een officiële interland tegen de Verenigde Staten in Zwembad De Krommerijn in Utrecht. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten zijn op de avond zelf te koop aan de deur.

2,469

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,815
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,270