Waterpolodames openen WL Super Final tegen wereldkampioen

Oranje Dames
Waterpolodames openen WL Super Final tegen wereldkampioen

De Nederlandse waterpolodames beginnen de FINA World League Super Final (WLSF) woensdag 2 november in Santa Cruz op het Spaanse eiland Tenerife gelijk met een kraker. Tegenstander om 09.40 uur (Nederlandse tijd) is de Verenigde Staten, regerend wereld- en olympisch kampioen.

Oranje bood de laatste jaren goed partij aan de Verenigde Staten, al bleef een zege tot dusverre uit. Op het WK, juni jl. in Boedapest, verloor Nederland na een sterk duel met 7-11 en afgelopen vrijdag werd het bij een oefenwedstrijd in Utrecht ‘slechts’ 11-12 voor Team USA. Overigens traden beide ploegen toen wel aan in een (deels) andere samenstelling dan hun line-up in Santa Cruz.

Het team van bondscoach Evangelos Doudesis treft bij de WLSF in Poule A naast de titelhouder ook nog Italië (nummer 3 van het EK) en Canada. De andere poule bestaat uit Australië, Spanje, Hongarije en Nieuw-Zeeland.

Nederland is op Tenerife in de volgende samenstelling actief
: Sarah Buis (UZSC, keepster), Britt van den Dobbelsteen (ZV De Zaan, keepster), Bente Rogge en Maxine Schaap (ZV De Zaan), Noa de Vries (Het Ravijn), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Fleurien Bosveld en Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves (Glyfada, Griekenland), Marit van der Weijden, Maartje Keuning en Brigitte Sleeking (GZC Donk) en Lola Moolhuijzen (Polar Bears).

De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist) en Annelies Geel-Van Asch (fysiotherapeut).

Peter de Jong is als Nederlandse scheidsrechter actief op Tenerife.

Historie Nederland in WLSF

Het is de achtste keer sinds 2004 dat Nederland zich voor de Super Final van de FINA World League wist te plaatsen. Oranje legde twee keer beslag op een medaille: brons in 2015 en zilver in 2018. De Verenigde Staten won liefst dertien van de zestien voorgaande edities. Bondscoach Evangelos Doudesis kijkt enorm uit naar de strijd met Team USA en de andere toplanden op Tenerife. “Het is prachtig om net als op het WK en EK, afgelopen zomer, tegen de beste landen van de wereld te strijden. We gaan met een mix van ervaren speelsters en aanstormende talenten naar de Super Final. We gaan altijd voor de winst, maar we gebruiken de Super Final ook als voorbereiding op weg naar het WK in de zomer van 2023 en het proces richting de Olympische Spelen van Parijs”, aldus Doudesis.


Super Final FINA World League

Poule-indeling

Poule A: Canada, Nederland, Verenigde Staten en Italië.

Poule B: Australië, Spanje, Nieuw-Zeeland en Hongarije.

Programma (*)

(*) Aanvangstijden op Tenerife = één uur vroeger dan in Nederland.
De wedstrijden worden op verzoek van de Spaanse tv in de ochtend- en vroege middaguren gespeeld.

Woensdag 2 november
08.40 u. Nederland – Verenigde Staten
10.20 u. Australië – Hongarije
12.00 u. Canada – Italië
13.40 u. Spanje – Nieuw-Zeeland


Donderdag 3 november
08.40 u. Canada – Verenigde Staten
10.20 u. Nederland - Italië
12.00 u. Australië – Nieuw Zeeland
13.40 u. Spanje – Hongarije


Vrijdag 4 november
08.40 u. Nederland - Canada
10.20 u. Nieuw Zeeland - Hongarije
12.00 u. Verenigde Staten - Italië
13.40 u. Spanje – Australië


Zaterdag 5 november
08.40 u. Nr. 3 Poule A – Nr. 4 Poule B
10.20 u. Nr. 4 Poule B – Nr. 3 Poule A
12.00 u. Nr. 1 Poule A – Nr. 2 Poule B
13.40 u. Nr. 1 Poule B – Nr. 2 Poule A


Zondag 6 november
08.40 u. 7e/8e plaats
10.20 u. 5e/6e plaats
12.00 u. 3e/4e plaats
13.40 u. 1e/2e plaats

De wedstrijden zijn via een livestream te volgen op
https://aquatics.eurovisionsports.tv (na gratis registratie).
 

Beeld:
Bondscoach Evangelos Doudesis geeft instructies tijdens de interland tegen de Verenigde Staten, vrijdag jl. in Utrecht. (Foto Marcel Tabbers)
1,642

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,843
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,271