Waterpolodames vervolgen World Cup in Athene

Oranje Dames
Waterpolodames vervolgen World Cup in Athene

Na drie uitstekende optredens in Rotterdam vervolgen de Nederlandse waterpolodames de World Aquatics World Cup in Athene. Oranje speelt in de Griekse hoofdstad van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 april achtereenvolgens tegen Italië, Hongarije en de Verenigde Staten voor een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de Super Finale.

Na Rotterdam komen de sterkste acht vrouwenteams van de wereld – samen de eerste divisie van de World Cup vormend - nogmaals in actie in (Athene). Deze tweede ronde is vooral van belang voor de teams die in de poulefase in Rotterdam als derde en vierde zijn geëindigd. China, Spanje, Australië en Griekenland strijden in Athene onderling om twee plaatsen voor de Super Finale. Deze wordt van 23 tot en met 25 juni gehouden in Long Beach (Los Angeles), op dezelfde plek waar in 2028 ook het Olympisch waterpolotoernooi wordt georganiseerd.

De nummers 1 en 2 van de Rotterdam-poules zijn dus al zeker van ‘Long Beach’ en spelen in Griekenland tegen elkaar voor de beste uitgangspositie. Omdat de behaalde punten meetellen voor het vervolg, start Nederland met 9 uit 3 het toernooi in Athene als koploper. De Verenigde Staten, regerend Olympisch- en wereldkampioen, behaalde in Rotterdam 7 punten en Hongarije en Italië allebei 6.

De top-6 van de eerste divisie wordt in Long Beach aangevuld met de twee beste landen die zich kunnen kwalificeren in het tweede divisie toernooi van de World Cup.

Bondscoach Evangelos Doudesis. “De World Cup is een zeer prestigieus toernooi waar we zowel willen presteren als uitvinden wat we nog moeten verbeteren op weg naar het WK, komende zomer in Japan. Het niveau van het vrouwenwaterpolo is hoger dan ooit. Zoals we in Rotterdam hebben gezien zijn de verschillen tussen de top-8 van de wereld minimaal. Wij spelen deze week in Athene opnieuw drie super interessante en uitdagende wedstrijden tegen de nummers 1, 2 en 4 van het laatste WK.”

Oranje in Athene


Het Nederlands team treedt in Athene aan in de volgende samenstelling: Laura Aarts (Dunaujvaros, Hongarije, keepster), Sarah Buis (UZSC, keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Maartje Keuning, Marit van der Weijden en Brigitte Sleeking (GZC Donk), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Bente Rogge, Lieke Rogge en Kitty Lynn Joustra (ZV De Zaan), Fleurien Bosveld en Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves (Glyfada, Griekenland) en Lola Moolhuijzen (Polar Bears).


De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist), Bart Pol (keeperstrainer) en Annelies Geel-Van Asch (fysiotherapeut).

Programma World Cup Athene Groep 1 (*)

Stand Groep 1:
1. Nederland 3-9
2. Verenigde Staten 3-7
3. Hongarije 3-6
4. Italië 3-6

Woensdag 19 april
15.00 u Nederland– Italië
19.00 u
Hongarije – Verenigde Staten

Donderdag 20 april
15.00 u Nederland - Hongarije
19.00 u Verenigde Staten – Italië

Vrijdag 21 april
15.00 u Verenigde Staten – Nederland
19.00 u Italië – Hongarije

Alle wedstrijden zijn live te zien op het YouTube-kanaal van World Aquatics:
www.youtube.com/@WorldAquatics

(*) Nederlandse tijden, in Athene is het 1 uur later.

Beeld:
Orange Pictures
2,500

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,529
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…