Waterpolodames vervolgen World League in ‘Boedapest-bubbel’

Oranje Dames
16 maart 2021
Waterpolodames vervolgen World League in ‘Boedapest-bubbel’

De Europese voorronde van de FINA World League van de waterpolodames wordt volgende week afgerond in een ‘bubbel’ in Boedapest. Het Nederlands team strijdt met vier andere Europese landen in het Tüska Swimming Complex om vier plaatsbewijzen in de Super Final die vooralsnog gepland staat van 14 tot en met 20 juni op een nader te bepalen locatie. 

Het toernooi in Boedapest is formeel het sluitstuk van het World League-seizoen 2019-2020. Vanwege de Corona-pandemie werd die competitie na een aantal wedstrijden stilgelegd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om met de zeven deelnemende landen een halve competitie tegen elkaar te spelen, waarbij ieder land drie keer uit en drie keer thuis zou spelen. Nederland had voor de ‘break’ al twee uitwedstrijden achter de rug: 14-16 winst na strafworpen in Italië en 12-7 verlies tegen Hongarije. Italië en Frankrijk hebben zich inmiddels teruggetrokken. Nederland speelt in Boedapest nog tegen Griekenland, Spanje en Rusland, plus een oefenduel tegen Hongarije. 

De FINA heeft besloten dat alle uitslagen van de eerder gespeelde wedstrijden blijven staan en dat alle onafgewerkte duels tegen Frankrijk en Italië worden omgezet in een reglementaire 5-0 zege voor de tegenstanders. Ook die ‘resultaten’ zijn reeds in de tussenstand verwerkt. 

De Nederlandse waterpolodames plaatsten zich in januari in het Italiaanse Triëst voor de Olympische Spelen van Tokio. Voor Oranje is het vervolg van de World League een mooie gelegenheid om zich opnieuw te meten de Europese toplanden, waarvan Rusland en Spanje (net als Hongarije) ook in Tokio actief zullen zijn. Mocht Nederland zich voor de Super Final in juni kwalificeren, dan treft het daar ook de Olympische topfavorieten Australië en de Verenigde Staten. 


Bondscoach Arno Havenga selecteerde voor het evenement in Boedapest de volgende speelsters: Sarah Buis (UZSC, keepster), Rozanne Voorvelt (CN Sant Andreu, Spanje), Dagmar Genee (UZSC), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Iris Wolves (CE Mediterrani, Spanje), Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), Maud Koopman (ZV De Zaan), Vivian Sevenich (CN Mataro, Spanje), Maartje Keuning (CN Sabadell, Spanje), Ilse Koolhaas (Vouliagmeni NC, Griekenland), Simone van de Kraats (Polar Bears), Brigitte Sleeking (Widex GZC Donk), Debby Willemsz (Widex GZC Donk, keepster), Nina ten Broek (Polar Bears) en Janieke Oosting (ZVL-1886 Tetteroo, keepster). 

Havenga doet in Boedapest geen beroep op Maud Megens, Kitty-Lynn Joustra en Bente Rogge die na het OKT in Triëst terug zijn gereisd naar de Verenigde Staten om daar met hun Universiteitsteam in de nationale competitie te spelen en hun studie en topsportprogramma weer op te pakken. 

 

Programma Oranje in Boedapest:
Woensdag 24 maart 16.30 uur: Hongarije – Nederland (oefenwedstrijd)
Donderdag 25 maart 16.30 uur: Nederland – Griekenland

Vrijdag 26 maart 18.30 uur: Nederland – Spanje
Zaterdag 27 maart 18.00 uur: 
Nederland – Rusland

Tussenstand (*):
1. Hongarije 6-16
2. Spanje 4-11
3. Italië 6-7
4. Rusland 4-6
5. Griekenland 5-6
6. Nederland 3-5
7. Frankrijk 6-0

(*) Winst na reguliere speeltijd levert 3 punten op, gelijkspel en winst na strafworpen 2 punten, gelijkspel en verlies na strafworpen 1 punt. 

Beeld:
Brigitte Sleeking. (Archieffoto Beeldboot / Gertjan Kooij)
1,996

Lees ook

21 april 2023
Vrijdag boekten de Nederlandse waterpolodames op de laatste dag van de World Cup in Athene een prachtige overwinning op…
1,643
20 april 2023
Nederland en Hongarije zijn momenteel zeer aan elkaar gewaagd. Vorige week in Rotterdam wonnen de Oranje-waterpolodames…
1,048