Waterpoloteams voor EK bekend

Oranje Dames
Waterpoloteams voor EK bekend

Arno Havenga (bondscoach vrouwen) en Harry van der Meer (bondscoach mannen) hebben vandaag bekendgemaakt met welke spelers en speelsters ze van 12 tot en met 26 januari aan het EK Waterpolo in Boedapest gaan deelnemen.

De regerend Europees kampioen treedt in Boedapest aan in de volgende samenstelling: Brigitte Sleeking (Widex GZC Donk), Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), Sabrina van der Sloot (UZSC), Vivian Sevenich (UZSC), Simone van de Kraats (Polar Bears), Bente Rogge (ZV De Zaan), Iris Wolves (Polar Bears), Maartje Keuning (ZV De Zaan), Dagmar Genee (UZSC), Maud Megens (Widex GZC Donk), Kitty-Lynn Joustra (ZV De Zaan), Joanne Koenders (Polar Bears, keepster) en Debby Willemsz (Widex GZC Donk, keepster).

Van der Meer selecteerde de volgende dertien spelers voor het EK: Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Jesse Nispeling (Enfants de Neptune Tourcoing, Frankrijk), Jorn Muller (Douai, Frankrijk), Pascal Janssen (UZSC), Robin Lindhout (SC Quinto, Italië), Thomas Lucas (ZV De Zaan), Sam van den Burg (CN Barcelona, Spanje), Kjeld Veenhuis (Widex GZC Donk), Lars Gottemaker (Het Ravijn), Guus van IJperen (Widex GZC Donk), Jesse Koopman (Enfants de Neptune Tourcoing, Frankrijk), Jorn Winkelhorst (Waspo Hannover, Duitsland) en Milan de Koff (SVH, keeper). 

 

De Nederlandse vrouwen zijn ingedeeld in Poule A met Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Israël. Oranje opent het toernooi zondag 12 januari tegen Israël.

De waterpolomannen werden bij de loting in Poule B gekoppeld aan Roemenië, Servië en Rusland. Oranje start dinsdag 14 januari tegen Roemenië.

Bij de vrouwen zijn de twaalf deelnemende landen aan het EK verdeeld over twee poules van zes. De nummers 1 t/m 4 van elke poule gaan door naar de kwartfinales en kruisen dan tegen elkaar volgens het principe: 1A-4B, 2A-3B enzovoort. 

De zestien mannenteams zijn verdeeld over vier poules van vier, waarvan de nummers 1 zich rechtstreeks plaatsen voor de kwartfinales en de nummers 2 en 3 kruisen voor een plek bij de laatste acht. Mocht het Nederlands team tweede of derde in de poule worden, dan kruist Oranje met Poule D, die bestaat uit Frankrijk, Italië, Georgië en Griekenland. 

Tickets voor Tokyo


In Budapest is zowel bij de vrouwen als bij de mannen één ticket voor de Olympische Spelen van 2020 te verdienen. Bij de vrouwen is Spanje al geplaatst voor Tokyo en bij de mannen hebben Spanje, Italië en Servië zich al gekwalificeerd. 

 

De laatste plaatsbewijzen voor Tokyo (twee voor de vrouwen en drie voor de mannen) worden verdeeld bij de Olympische Kwalificatie Toernooien in respectievelijk Italië (8-15 maart, vrouwen) en Rotterdam (22-29 maart, mannen).

Volledige loting EK Boedapest

Dames:


Poule A: Slowakije, Hongarije, Griekenland, Servië, Kroatië en Rusland.

Poule B: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje; Israël en Italië. 

Heren:

Poule A: Duitsland; Slowakije; Kroatië; Montenegro.
Poule B: Roemenië; Servië; Nederland; Rusland.
Poule C: Malta; Turkije; Spanje; Hongarije.
Poule D: Frankrijk; Italië; Georgië; Griekenland.


Speelschema Oranjeteams:

Zondag 12 januari 17.30 u. Nederland – Israël (v)
Maandag 13 januari 11.30 u. Duitsland – Nederland (v)
Dinsdag 14 januari 10.00 u. Roemenië – Nederland (m)
Woensdag 15 januari 17.30 u. Nederland – Italië (v)
Donderdag 16 januari 14.30 u. Rusland – Nederland (m)
Vrijdag 17 januari 13.00 u. Nederland – Frankrijk (v)
Zaterdag 18 januari 20.30 u. Servië – Nederland (m)
Zondag 19 januari 16.00 u. Spanje – Nederland (v)
Maandag 20 januari Kruiswedstrijden mannen 
Dinsdag 21 januari Kwartfinales vrouwen
Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

Beeld:
Foto: Beeldboot / Gertjan Kooij
7,262

Lees ook

Oranje-internationals Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot met Astralpool CN Sabadell de Champions League gewonnen.…
Van 2 tot en met 5 april zijn de Nederlandse waterpolovrouwen op oefenstage in Barcelona. In totaal worden vier oefenwed…
1,440