Waterpolovrouwen op weg naar ‘OKT-bubbel’

Oranje Dames
Waterpolovrouwen op weg naar ‘OKT-bubbel’

De Nederlandse waterpolovrouwen strijden van 19 tot en met 24 januari in het Italiaanse Triëst om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen van Tokio. Oranje neemt het op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in de poule achtereenvolgens op tegen Slowakije, Italië en Frankrijk en moet daarna naar verwachting in de halve finale zien af te rekenen met Hongarije of Griekenland om zich voor Tokio te plaatsen.

Het OKT stond eerder gepland voor maart 2020, maar werd vanwege de COVID-19-pandemie uitgesteld naar januari 2021. Omdat het virus nog altijd rondwaart in de wereld, zal het evenement in Triëst zonder publiek worden gespeeld en zullen de deelnemende teams na aankomst in een ‘bubbel’ gaan. Voorafgaand en tijdens het toernooi zullen speelsters en begeleiders enkele keren een COVID-19-test moeten ondergaan. Bij een of twee positieve tests, gaan de betreffende speelsters direct in quarantaine. Zij mogen worden vervangen. Bij een derde positieve test wordt de hele ploeg uit het toernooi gehaald, zo heeft de wereldzwembond FINA besloten.

Voor de laatste voorbereidingsfase trekt bondscoach Arno Havenga zich met zijn team en staf al een week voor vertrek naar Triëst terug in Zeist, waar de nationale selectie al sinds jaar en dag traint in het eigen KNZB-Zwembad. Havenga: “Vanaf 11 januari gaan we onze eigen bubbel in Zeist in en gaan we niet meer naar huis. De speelsters leven natuurlijk al maanden volgens strenge protocollen en zijn eraan gewend dat ze hun sociale kring zo klein mogelijk houden. We zijn na de kerst zelf ook al begonnen met sneltesten, maar we willen niet het risico lopen dat ze uitgerekend vlak voor vertrek alsnog besmet raken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. We willen naar Triëst gaan in de wetenschap dat we er alles aan hebben gedaan om het virus buiten de ploeg te houden, zodat we kwalificatie voor de Spelen in eigen hand hebben.”


“Fysiek staan we er goed voor, dat laten alle testen zien. Maar hoe we mentaal en speltechnisch uit deze periode komen, zullen we pas weten als we in Triëst eindelijk weer échte wedstrijden kunnen spelen. Dat het dan ook gelijk alles of niets is, maakt het wel heel bijzonder, maar dat geldt natuurlijk voor alle teams die daar zijn. Vier landen zijn normaliter te zwak om een rol van betekenis te gaan spelen, dus we weten wat ons te doen staat. Eerst proberen te winnen in de poule van Italië en daarna in de halve finale Hongarije of Griekenland verslaan.” 

Havenga maakt rond 8 januari bekend welke speelsters er vrijdag 15 januari mee naar Triëst vliegen. Van zijn selectie zijn overigens nog zes speelsters tot eind november in wedstrijdverband in actie gekomen voordat ze zich in Zeist meldden voor de laatste voorbereidingsfase voor het OKT. Vivian Sevenich, Iris Wolves, Maartje Keuning, Rozanne Voorvelt en Sabrina van der Sloot speelden voor verschillende clubs in de Spaanse competitie en Ilse Koolhaas kwam uit voor het Griekse Vouliagmenis.


Poule-indeling OKT:
Poule A: Nederland, Frankrijk, Italië, Slowakije
Poule B: Griekenland, Hongarije, Israël en Kazakhstan

Programma Oranje:
Dinsdag 19 januari, 20.00 uur Nederland – Slowakije

Woensdag 20 januari, 18.00 uur Nederland – Italië
Donderdag 21 januari, 16.00 uur Frankrijk – Nederland (14.00 u. Hongarije – Griekenland)
Vrijdag 22 januari: Kwartfinales 
Zaterdag 23 januari: Halve finales 18.00 en 20.00 uur
Zondag 24 januari: Finalewedstrijden 

Voor meer info en het volledige programma, klik hier.

Beeld:
De waterpolodames tijdens het EK in Budapest, januari 2020 (Foto Beeldboot/Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
3,359

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,815
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,270