Waterpolovrouwen overklassen Kazachstan met 27-4

Oranje Dames

Zoals verwacht heeft Nederland de tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap in Doha met grote cijfers gewonnen. Kazachstan had niets in te brengen tegen de formatie van bondscoach Evangelos Doudesis en trok met 27-4 aan het kortste eind.

Doudesis gaf Bente Rogge, Simone van de Kraats en Sabrina van der Sloot rust. Hij koos er bewust voor om het 12 speelsters het duel te beginnen. op het formulier te zetten. Sarah Buis nam de plek onder de lat in. Collega-keepster Laura Aarts zat de volle 4x8 minuten netto speeltijd op de reservebank.

Op geen enkel moment had Nederland ook maar iets te duchten van de Aziatische tegenstander. Al na 22 seconden opende Lola Moolhuijzen de score. Een minuut later was het weer raak van de hand van Nina ten Broek. Kazachstan werd ver bij het doel van Buis gehouden en beperkte zich tot – makkelijke - schoten van afstand.

Na drie minuten in de tweede periode werd voor het eerst het net gevonden. Een boogbal vloog over Buis het doel in. Lang duurde de feestvreugde niet, want 14 seconden later vond Joustra alweer het net (8-1). Fysiek en conditioneel was Nederland oppermachtig. De score halverwege was 10-1.

In het derde kwart deed Kazachstan, tot twee keer van afstand, iets terug. Nederland herstelde zich snel met ondermeer een strafworp van Lieke Rogge (15-3) en een schot van afstand van Marit van der Weijden (16-3). Bij 17-4 in de laatste minuut keerde Buis een strafworp en knalde van der Weijden de bal via de onderkant van de lat binnen (19-4).

In het laatste kwart kwam Kazachstan er totaal niet aan te pas. Nederland vond maar liefst negen keer het net.

De topscorer vond het een ‘prima wedstrijd’. ,,Het was lekker om ritme op te doen en andere speelsters rust te geven. We hebben gedaan wat we moesten doen’’, aldus Joustra. Doudesis voegde toe dat de wedstrijd in deze periode werd gebruikt om te herstellen na het EK en tegelijkertijd als voorbereiding op de tweede week van het toernooi.

Nederland – Kazachstan: 27-4 (6-0, 4-1, 8-3, 9-0)
Doelpuntenmakers: Kitty Lynn Joustra 7, Vivian Sevenich 4, Maartje Keuning 4, Marit van der Weijden 3, Nina ten Broek 2, Lola Moolhuijzen 2, Maxine Schaap 2, Lieke Rogge 2, Iris Wolves 1.