WK-FINALE EN TICKET VOOR PARIJS!!!!

Oranje Dames
WK-FINALE EN TICKET VOOR PARIJS!!!!

De waterpolodames hebben de finale bereikt van het WK in Fukuoka en zich daarmee als eerste Nederlandse teamsportploeg ook gelijk verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs, exact 1 jaar voor de start van de Spelen. Oranje won woensdag in de halve finale met 9-8 van Italië, dat eerder wereld- en olympisch kampioen Verenigde Staten had uitgeschakeld.

Nederland speelt vrijdag in de finale om 11.00 uur (NL tijd) tegen Spanje, dat in de andere halve finale met 12-10 won van Australië. Nederland en Spanje troffen elkaar al in eerste poulewedstrijd van dit WK. Toen was Oranje met 7-6 te sterk.

De WK-finale wordt vanaf 10.50 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO2 en op www.nos.nl.

In de halve finale tegen Italië speelde het Nederlands team vooral verdedigend een ijzersterke wedstrijd. Korte pressing-momenten afgewisseld met een beweeglijke zone zorgde ervoor dat de sterke Italiaanse midvoors weinig aanspeelbaar waren en dat keepster Laura Aarts ‘voorspelbare’ schoten uit de tweede lijn kreeg. Kwam de bal toch een keer op – vooral – Guiditta Galardi, dan moesten de Nederlandse midachters aan de noodrem trekken met een uitsluiting tot gevolg. Twee keer lukte dat niet, wat prompt leidde tot een doeltreffende omhaal van Galardi.

Na de eerste periode (2-4 voorsprong) bleef Nederland voortdurend aan de goede kant van de score. Italië leek vlak voor de rust iets sterker te worden, maar elke tactische aanpassing van de tegenstander wist Oranje te pareren met een tegenzet. Zo koos bondscoach Evangelos Doudesis er in de derde en vierde periode enkele keren voor om in ondertal twee speelsters naast Aarts in het doel te posteren. Het bracht Italië van de wijs, want de ploeg slaagde er niet in een gaatje te vinden tussen het woud van Nederlandse armen.

‘Overall’ had de Nederlandse verdediging met een uitstekende Laura Aarts onder de lat haar zaakjes een groot deel van de wedstrijd goed op orde, zowel in de 6-6 als in 5-6. En als Italië weer even aan wist te klampen, dan volgde er dierect een antwoord aan de andere kant. Na een benutte strafworp van topschutter Claudia Marletta, tilde Lieke Rogge de marge weer koelbloedig naar twee, eveneens vanaf 5 meter.

En op de 7-8 van Marletta volgde een snel afgemaakte overtal door Kitty Lynn Joustra (slim passje van captain Sabrina van der Sloot). Toen Bettini namens Italië uit een dubbele man meer de 8-9 scoorde, volgden er nog twee bloedstollende minuten. De Nederlandse verdediging gaf echter opnieuw geen krimp.

Dat uitgerekend twee speelsters die niet wisten te scoren tot de uitblinkers behoorden, zegt veel over het Nederlandse collectief. Bente Rogge speelde een dijk van een wedstrijd als midachter (al moest ze uiteindelijk in de vierde periode haar 3e P incasseren) en de veelvuldig blokkende Simone van de Kraats werd verkozen tot ‘MVP’.

Nederland gaat vrijdag voor de zesde keer in de historie op voor de wereldtitel. Dat lukte tot nu alleen in 1991. In 1986, 1994, 1998 en 2015 won Oranje zilver. Spanje werd in 2013 in Barcelona wereldkampioen en in 2017 en 2019 tweede achter Team USA.

Spaanse connectie

Overigens hebben acht Nederlandse speelsters van de WK-selectie een Spaanse ‘connectie’.
Sabrina van der Sloot werd afgelopen seizoen landskampioen en winnaar van de Champions League met haar club CN Sabadell. Volgend seizoen gaat ook Maartje Keuning (weer) voor de hofleverancier van het Spaanse nationale team spelen. Verder komen Vivian Sevenich en Simone van de Kraats uit voor runner-up CN Mataro, speelt Nina ten Broek voor CN Terrassa en zijn ook Brigitte Sleeking, Marit van der Weijden en Iris Wolves in het verleden actief geweest in de Spaanse competitie.

Karakteristieken
Halve finale, woensdag 26 juli

Italië – Nederland 8-9
Periodestanden: 2-4, 3-2, 2-2, 1-1
Doelpunten Nederland: Iris Wolves 2, Lieke Rogge 2, Maartje Keuning, Lola Moolhuijzen, Sabrina van der Sloot, Brigitte Sleeking en Kitty Lynn Joustra.

Bekijk hier ook samenvatting plus reacties van de NOS.

Beeld:
Ticket is binnen!
6,652

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,530
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…