WK Fukuoka definitief naar 2023

Oranje Dames
WK Fukuoka definitief naar 2023

Het hing al een tijdje in de lucht, maar dinsdag heeft de FINA nu ook officieel bekendgemaakt dat het 19e Wereldkampioenschap Zwemmen in Fukuoka (Japan) wordt verplaatst. Het WK voor alle zwemsporten (waterpolo, synchroonzwemmen, schoonspringen, open water zwemmen, high diving en wedstrijdzwemmen langebaan) zal nu worden gehouden van 14 tot en met 30 juli 2023. Het 20e WK – gepland in november 2023 in Doha (Qatar) – gaat volgens de FINA naar januari 2024.

Het WK in Fukuoka stond aanvankelijk gepland voor de zomer van 2021. Maar toen de Olympische Spelen van Tokio door de Corona-pandemie van 2020 naar 2021 werden verschoven, besloot de Wereldzwembond het WK eveneens een jaar uit te stellen, naar 13 tot en met 29 mei 2022. Door de nog altijd onzekere situatie rond het virus wordt het WK nu opnieuw verplaatst, zo heeft de FINA besloten.

Alhoewel het opnieuw uitstellen van het WK een streep door de rekening is van de Nederlandse sporters, staat er voor hen komende zomer toch een groot evenement op het programma. Van 27 augustus tot en met 10 september wordt in Split (Kroatië) het EK georganiseerd. De Oranjevrouwen zijn al zeker van deelname aan dit EK, de Nederlandse mannen kunnen zich van 17 tot en met 20 februari in Netanya (Israël) kwalificeren. 

Damesbondscoach Evangelos Doudesis: "Wij focussen ons dit jaar volledig op het EK in Split en volgende zomer op de WK in Fukuoka. Daarna volgt nog een interessant en druk olympisch seizoen. De FINA en LEN moeten een WK en een EK organiseren in 2024 in aanloop naar de spelen van Parijs. Dat wordt - naast alle clubverplichtingen die de sporters ook hebben - in een korte tijd een ingewikkelde puzzel."
 

Beeld:
Bondscoach Evangelos Doudesis en Sabrina van der Sloot (4) op het EK in Budapest 2020 (Orange Pictures)
LEES MEER OVER
2,509

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,177
Mede dankzij een sterke eerste periode hebben de Nederlandse waterpolovrouwen in de strijd om de vijfde plaats op het we…
3,025