WK: Oranje door naar kwartfinale

Oranje Dames
WK: Oranje door naar kwartfinale

Oranje is door naar de kwartfinale van het WK in Boedapest. De Nederlandse waterpolodames wonnen zondag in de 1/8 finale met 10-7 van Canada en mogen dinsdag tegen Griekenland gaan spelen voor een plek bij de beste vier.

Nederland en Canada maakten er in de eerste twee periodes een waar foutenfestival van. Verdedigend hadden beide landen hun zaakjes goed op orde, maar in de aanval was het slordigheid troef. Nederland had veel moeite om door de sterke zoneverdediging van Canada de midvoors te bereiken, maar had ook weinig succes met schoten uit de tweede lijn en vanaf de vleugels. Aan de andere kant had Canada net zo veel problemen om het net achter Oranje-keepster Laura Aarts te vinden. Veelzeggend waren ook de cijfers met de man meer halverwege: Nederland 0 uit 4, Canada 1 uit 7.

In de rust (3-3 tussenstand) leek bondscoach Evangelos Doudesis de remedie te hebben gevonden om door het Canadase bastion heen te breken. Nederland begon als herboren aan de derde periode. Mede dankzij sterk midvoorwerk van Kitty Lynn Joustra kon Lola Moolhuijzen twee keer vanaf de linkervleugel scoren (de tweede keer met een fraaie boogbal in de verre hoek). Daarna was het Joustra zelf die met een intikbal voor een 3-6 voorsprong zorgde.

Oranje liep daarna nog verder uit naar 3-8 door goals van Bente Rogge (2e lijn) en Simone van de Kraats (penalty). Uiteindelijk wist Canada nog wel twee keer tegen te scoren. Maar omdat ook Maxine Schaap tussendoor nog een doeltreffende boogbal vanaf de vleugel had losgelaten, begon Oranje met een comfortabele 5-9 voorsprong aan de vierde periode.

Daarin werd het onverwachts toch nog spannend. Canada ging alles of niks spelen en bij 7-9 leek Nederland met nog ruim drie minuten op de klok even te wankelen. Een paar sterke blokacties van de Oranje-defensie en reddingen van uitblinker Aarts braken evenwel het Canadese verzet. Uiteindelijk bracht captain Sabrina van der Sloot de 7-10 eindstand op het bord.

Lola Moolhuijzen werd door de FINA gekozen tot Most Valueble Player (MVP) van de wedstrijd.

De kwartfinale Nederland-Griekenland staat voor dinsdag 28 juni om 19.00 uur op het programma en is wederom live te zien op www.nos.nl met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Karakteristieken vrouwen

Zondag 26 juni, 1/8 finale, Boedapest


Canada – Nederland 7-10
Periodestanden: 2-1, 1-2, 2-6, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Sabrina van der Sloot 2, Bente Rogge 2, Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Maxine Schaap en Kitty Lynn Joustra.

Poulewedstrijden, Debrecen

Maandag 20 juni


Zuid-Afrika – Verenigde Staten 2-24
Nederland – Argentinië 29-6
Periodestanden: 8-1, 8-1, 6-2, 7-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Nina ten Broek 3, Sabrina van der Sloot 2, Maxine Schaap 2, Kitty Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Rozanne Voorvelt en Ilse Koolhaas.

Woensdag 22 juni

Argentinië – Zuid-Afrika 7-6
Verenigde Staten – Nederland 11-7
Periodestanden: 3-2, 3-1, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Lola Moolhuijzen 2, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Nina ten Broek.

Vrijdag 24 juni

Verenigde Staten – Argentinië 23-3
Nederland – Zuid-Afrika 22-1
Periodestanden: 5-1, 4-0, 7-0, 6-0

Doelpunten: Lola Moolhuijzen 5, Simone van de Kraats 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 2, Kitty Lynn Joustra 2, Maxine Schaap 2, Ilse Koolhaas, Nina ten Broek, Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich.


Kijk voor alle uitslagen van alle andere WK-wedstrijden, ook van de mannen, op www.fina.org

(Foto: OrangePicturesNL)

Beeld:
Het Nederlands team voor aanvang van het duel tegen Canada. (Foto OrangePicturesNL)
LEES MEER OVER
2,095

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,815
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,270