WK: Oranje overtuigend naar halve finales

Oranje Dames
WK: Oranje overtuigend naar halve finales

De Nederlandse waterpolodames hebben zich geplaatst voor de halve finales van het WK in Fukuoka. Oranje won in de kwartfinale overtuigend (17-10) van Canada en gaat het woensdag om 10.00 uur Nederlandse tijd opnemen tegen Italië, dat verrassend regerend wereld- en olympisch kampioen Verenigde Staten uitschakelde: 7-8.

Door de eerdere poulewinst hoefde het Nederlands team geen tussenronde te spelen. De consequentie van dit voordeel was wel dat de ploeg drie dagen zonder wedstrijd moest doorkomen. Maar van een gebrek aan spelritme was tegen Canada niets te merken. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis schoot uit de startblokken en stond na iets meer dan 3 minuten spelen al met 4-0 voor.

Na de 6-2 tussenstand na één periode bleef Nederland gas geven. Met beweeglijk en gevarieerd spel in de aanval – inzwemmen, ‘blokken’ zetten en schuiven zonder bal – wist Oranje telkens een speelster in schotpositie te brengen. Dat er vervolgens ook vaak gescoord werd, was vooral te danken aan dit collectieve aanvalsspel waar de verdediging van Canada uit elkaar werd gespeeld.

Halverwege leidde Nederland met 11-5 en was de wedstrijd zo goed als gespeeld. In een slordige derde periode wist Canada iets terug te komen, maar in het laatste part pakte Oranje de controle weer over en kwamen de Noord-Amerikaansen er eigenlijk niet meer aan te pas.

Bondscoach Doudesis keek terug op een ‘degelijke wedstrijd’. “Uiteindelijk hebben we 3,5 periode gedomineerd. Alleen in de derde periode hadden we een fase van een paar minuten waarbij we te weinig geduld hadden in de aanval. Dat leverde een paar onnodige tegengoals op. Maar al met al ben ik zeker tevreden over ons spel en de uitslag. In een kwartfinale van een WK met 17-10 winnen is prima”, aldus Doudesis, wiens ploeg in 2022 op het WK in Boedapest eveneens via Canada de laatste vier wist te bereiken. Toen won Oranje met 10-7 en eindigde het met een bronzen plak om de nek.

Nu gaat de ploeg voor minimaal een finaleplaats, want die levert naast zilver of goud immers ook directe kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs op. Laatste horde op weg naar de WK-finale én een olympisch ticket, is woensdag Italië. Menigeen had op de Verenigde Staten gerekend, maar Doudesis heeft naar eigen zeggen zijn ploeg voorbereid op alle denkbare scenario’s. “Italië is een fantastische ploeg met een paar wereldklasse-speelsters. Ze hebben niet voor niets gewonnen van Amerika en dat zal hen ongetwijfeld veel motivatie geven. Maar wij hebben ook een heel goed team, veel vertrouwen en we gaan er uiteraard vol voor. De kansen? Fiftyfifty.”

Vivian Sevenich: “Ik vind het heel knap dat we na drie wedstrijdloze dagen zó sterk beginnen. We hebben wel gespard tegen Hongarije en gisteren scherp getraind, maar het is toch fijner om om de dag te blijven spelen. Ook dat we op zoveel verschillende manieren weten te scoren, laat zien hoeveel kwaliteit we in de ploeg hebben. Of dat genoeg is om Italië te verslaan? Het wordt sowieso ‘vechten’. Nu Amerika geen wereldkampioen meer kan worden, willen we natuurlijk allemaal die titel overnemen. Dat geldt voor Italië en ons, maar ook voor de andere twee halve finalisten. Iedereen ruikt nu zijn kans. Ik ben ervan overtuigd dat wij ook Amerika hadden kunnen verslaan, maar dat telt nu niet meer. We gaas ons vanaf nu volledig focussen op Italië en dat gaat ongetwijfeld een mooie strijd worden met heel veel passie, temperament en agressiviteit in positieve zin.”

Kwartfinale, maandag 24 juli

Nederland - Canada 17-10
Periodestanden: 6-2, 5-3, 3-4, 3-1
Doelpunten Nederland: Kitty Lynn Joustra 3, Brigitte Sleeking 3, Simone van de Kraats 3, Lieke Rogge 2, Vivian Sevenich 2, Nina ten Broek, Lola Moolhuijzen, Iris Wolves, Maartje Keuning.
 

Beeld:
Brigitte Sleeking, 3 goals en MVP tegen Canada. (BSR Agency)
3,959

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de oefencampagne op weg naar de Olympische Spelen van Parijs begonnen met een overw…
1,533
Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…