WK: Oranje te sterk voor Spanje

Oranje Dames
WK: Oranje te sterk voor Spanje

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn het WK in Fukuoka uitstekend begonnen. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis won zondag met 7-6 van Europees kampioen Spanje en zette daarmee gelijk een reuzenstap op weg naar de kwartfinales.

Nederland begon vol vertrouwen aan het duel met Spanje, dat bij het laatste EK in september 2022 in de halve finale nog met 7-10 te sterk was maar recent in de finaleronde van de World Cup in Long Beach met 12-8 werd verslagen.

In de eerste periode hadden beide ploegen moeite een gaatje te vinden in elkaars hechte defensies. Alleen het Spaanse talent Elena Ruiz wist twee keer te scoren en aan Nederlandse zijde was het Sabrina van der Sloot die een overtal benutte.

Van der Sloot, afgelopen seizoen landskampioen en winnaar van de Champions League met haar club CN Sabadell, is een van de acht speelsters in de Nederlandse WK-selectie met een ‘Spaanse connectie’. Zo komen
Vivian Sevenich en Simone van de Kraats uit voor runner-up CN Mataro, speelt Nina ten Broek voor CN Terrassa en zijn ook Maartje Keuning, Brigitte Sleeking, Marit van der Weijden en Iris Wolves in het verleden actief geweest in de Spaanse competitie.

Dat beide ploegen elkaars spel goed kunnen ‘lezen’, bleek ook in de tweede periode waarin alleen twee foutjes evenzovele goals opleverden. Lieke Rogge onderschepte een verkeerde uitgooi van de Spaanse keepster en bood vervolgens – na een uitsluiting - Simone van de Kraats een niet te missen kans. Even later maakte Maica Garcia gebruik van een zeldzame onoplettendheid in de Nederlandse verdediging: 2-3.

Na de rust verschalkte routinier Ani Espar Oranje-keepster Laura Aarts met een boogbal en deed Lola Moolhuijzen aan de andere kant precies hetzelfde bij Martina Terre. Paula Leiton tilde de marge weer naar twee na een goed uitgespeelde aanval (3-5), maar Nederland gaf zich nog niet gewonnen. Eerst scoorde captain Van der Sloot uit een dubbele overtalsituatie en twee seconden voor de zoemer schoot Van de Kraats haar ploeg van grote afstand weer naast de nummer twee van de Olympische Spelen van Tokio.


In het laatste part pakte Oranje door. Terwijl de verdediging onder leiding van ‘MVP’ Laura Aarts potdicht werd gehouden, scoorde Brigitte Sleeking aan de andere kant twee keer uit een man meer. Alleen Ruiz (uit een penalty) wist daar nog iets tegenover te zetten, maar Nederland speelde de resterende twee minuten professioneel uit.

Evangelos Doudesis vond dat zijn ploeg een 'degelijke wedstrijd' had gespeeld. "Onze verdediging was erg stabiel. Aanvallend waren we de eerste twee periodes iets te passief, maar na de rust was dat een stuk beter." 

In de volgende wedstrijd neemt het Nederlands team het dinsdag 18 juli om 02.00 uur (*) op tegen Kazakhstan en donderdag 20 juli om 13.30 uur (*) wordt de poulefase afgesloten tegen Israël. Mocht Oranje naar verwachting twee keer winnen, dan plaatst de ploeg zich rechtstreeks voor de kwartfinales die op 24 juli staan gepland.

Zondag 16 juli
Nederland – Spanje 7-6
Periodestanden: 1-2, 1-1, 3-2, 2-1
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Simone van de Kraats 2, Brigitte Sleeking 2
, Lola Moolhuijzen 1.

(*) Nederlandse tijden. In Japan is het 7 uur later. 

Beeld:
Sabrina van der Sloot, twee goals. (Foto BSR Agency)
2,443

Lees ook

In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,002
Nederland heeft op de tweede dag van de Waterpolo Cup Rotterdam overtuigend gewonnen van Frankrijk. De Nederlandse water…
1,355