WK: ORANJEDAMES WINNEN BRONS!

Oranje Dames
WK: ORANJEDAMES WINNEN BRONS!

De Nederlandse waterpolodames hebben zaterdag op het WK beslag gelegd op het brons. In de troostfinale werd Italië met 5-7 verslagen (2-1, 2-1, 0-2, 1-3). Het is na het WK-goud van 1991 en het zilver van 1986, 1994, 1998 en 2015 de zesde keer dat Nederland op een mondiale eindstrijd het podium bestijgt.

In het Alfred Hajos stadion in Boedapest was het de ploeg van Evangelos Doudesis die vanaf begin af aan de meeste kansen creëerde, maar pas in de tweede helft werden die pas echt verzilverd. Wel was het Ilse Koolhaas die met een bekeken schot uit een overtalsituatie de score opende. Met twee midvoors bleef Oranje druk zetten in de aanval, maar dat vertaalde zich niet in een grotere voorsprong. Hierdoor trok Italië – in de halve finale nog met 6-14 vermorzeld door Amerika – het initiatief naar zich toe. Na een uitgespeelde Italiaanse manmeer en een geplaatst afstandsschot keek Oranje opeens tegen een 2-1 achterstand aan.

In de tweede periode wist Nederland dat nog niet te kantelen. Oranje kon aanvallend even geen vuist maken en in de manmeers werd er te vaak getreuzeld. Hierdoor kon Italië zelfs uitlopen naar 4-1. Doudesis nam een time-out en zette ‘zijn’ dames op scherp. Het had effect. Nederland vond de gretigheid terug en omdat Kitty Lynn Joustra alert was en een afgeslagen bal over de Italiaanse keepster wipte, gingen de ploegen met een 2-4 stand de lange rust in.      

Die hervonden gretigheid resulteerde niet direct in meer Nederlandse doelpunten. Pas na vier minuten viel de volgende Nederlandse goal. Het was Vivian Sevenich, die sowieso een sterk toernooi speelde, die vanaf de midvoorpositie met een knappe backhand voor de 3-4 tekende. Omdat Nederland aan de andere kant met ijzersterk verdedigingswerk en een uitblinkende Laura Aarts de deur potdicht hield, zakte de moet steeds meer in de Italiaanse schoenen. Sabrina van der Sloot benutte een manmeer en Oranje was nu echt de bovenliggende partij. Iris Wolves kreeg nog twee uitgelezen mogelijkheden om Nederland voor het eerst sinds lange tijd op voorsprong te zetten, maar dat lukte vooralsnog niet.  

In het laatste bedrijf werd de Nederlandse overmacht uiteindelijk wel vertaald in een verdiende voorsprong. Het was Simone van de Kraats die in een manmeer na een strakke assist van Van der Sloot in één beweging voor de 4-5 zorgde. De Oranjedames gingen onverminderd door en beantwoordden de Italiaanse agressie met minimaal evenveel tegengif. Nina ten Broek taterde met nog 1:39 op de klok via de onderkant van de lat de 4-6 tegen de touwen en toen Brigitte Sleeking ook in de volgende manmeer succesvol wist af te ronden (4-7) ontstond er al een klein feestje op de bank. Niemand lag nog wakker van het feit dat Italië dertig seconden voor tijd na een doelpuntendroogte van ruim twee periodes weer eens wist te scoren. Nederland speelde de wedstrijd vakkundig uit en vierde de bronzen plak - terecht - uitbundig.  

Karakteristieken Oranje - WK vrouwen

Zaterdag 2 juli 3e / 4e plaats, Boedapest

Italië – Nederland 5-7
Periodestanden: 2-1, 2-1, 0-2, 1-3
Doelpunten Nederland: Ilse Koolhaas, Kitty Lynn Joustra, Vivian Sevenich, Sabrina van der Sloot, Simone van de Kraats, Nina ten Broek en Brigitte Sleeking.

Poulewedstrijden, Debrecen

Maandag 20 juni


Zuid-Afrika – Verenigde Staten 2-24
Nederland – Argentinië 29-6
Periodestanden: 8-1, 8-1, 6-2, 7-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Nina ten Broek 3, Sabrina van der Sloot 2, Maxine Schaap 2, Kitty Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Rozanne Voorvelt en Ilse Koolhaas.

Woensdag 22 juni

Argentinië – Zuid-Afrika 7-6
Verenigde Staten – Nederland 11-7
Periodestanden: 3-2, 3-1, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Lola Moolhuijzen 2, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Nina ten Broek.

Vrijdag 24 juni

Verenigde Staten – Argentinië 23-3
Nederland – Zuid-Afrika 22-1
Periodestanden: 5-1, 4-0, 7-0, 6-0

Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 5, Simone van de Kraats 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 2, Kitty Lynn Joustra 2, Maxine Schaap 2, Ilse Koolhaas, Nina ten Broek, Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich.

Zondag 26 juni, 1/8 finale, Boedapest

Canada – Nederland 7-10
Periodestanden: 2-1, 1-2, 2-6, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Sabrina van der Sloot 2, Bente Rogge 2, Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Maxine Schaap en Kitty Lynn Joustra.

Dinsdag 28 juni, 1/4 finale, Boedapest

Griekenland – Nederland 7-12
Periodestanden: 1-3, 2-3, 3-3, 1-3
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 4, Bente Rogge 2, Vivian Sevenich 2, Sabrina van der Sloot, Brigitte Sleeking, Kitty Lynn Joustra, Maxine Schaap.

Donderdag 30 juni, 1/2 finale, Boedapest

Hongarije – Nederland 13-12
Periodestanden: 2-3, 4-3, 5-4, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Bente Rogge 3, Nina ten Broek 2, Vivian Sevenich en Brigitte Sleeking.

Kijk voor alle uitslagen van alle andere WK-wedstrijden, ook van de mannen, op www.fina.org

Beeld:
Orange Pictures
LEES MEER OVER
2,226

Lees ook

Evangelos Doudesis blijft ook de volgende olympische cyclus bondscoach van de Nederlandse waterpolovrouwen. De KNZB heef…
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn hun voorbereiding aan de Olympische Spelen in Parijs gestart. Op vrijdag 14 juni sp…
1,061