WK: Team USA te sterk voor Nederland

Oranje Dames
22 juni 2022
WK: Team USA te sterk voor Nederland

In de tweede poulewedstrijd op het WK boden de Nederlandse waterpolodames prima partij tegen Verenigde Staten. Oranje bleef lang in het spoor van de wereld- en olympisch kampioen, had in het vierde part zelfs even uitzicht op een stunt maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven: 11-7.

Na de 29-6 winst op Argentinië wist Oranje dat het woensdag in Debrecen pas écht aan de bak moest. Hoewel de grote titelfavoriet naar verluidt minder goed voorbereid aan de start van dit WK verscheen dan bij voorgaande toernooien, blijft de ‘power’ van de ervaren Amerikaanse ploeg zowel aanvallend als verdedigend indrukwekkend.

Oranje begon het duel onbevangen. Na de 1-0 van Madeline Musselman deed Iris Wolves direct wat terug met een fraaie omhaal vanaf de midvoor. De 2-1 van Fattal uit een overtalsituatie was minder erg dan de snelle tweede persoonlijke fout van Simone van de Kraats.

De topscorer van de Olympische Spelen moest daarna noodgedwongen lang vanaf de bank toekijken hoe haar ploeggenoten probeerden bressen te slaan in de hechte Amerikaanse verdediging met Ashleigh Johnson als betrouwbare sluitpost. Dat lukte Brigitte Sleeking vanaf de vleugel vlak voor het verstrijken van de eerste periode na een mooi uitgespeelde Oranje-aanval. Omdat Stephanie Haralabidis even daarvoor al een strafworp had benut, was de score 3-2 na acht minuten.

In het tweede part benutte eerst Ryann Neushul een man meer namens de Verenigde Staten en deed Lola Moolhuijzen (zie foto) daarna hetzelfde voor Oranje: 4-3. Het was de laatste keer dat Nederland, waar ook Vivian Sevenich inmiddels op scherp stond, de marge op -1 wist te houden. Dankzij goals van schutter Musselman en Neushul sloeg Amerika een gaatje bij de rust: 6-3.

In de derde periode wist Nina ten Broek van grote afstand Johnson te verschalken, maar daarna nam Team USA het heft weer in handen. Na drie doelpunten op rij - van Jordan Raney, opnieuw Musselman en Denise Mammolito - leek het duel bij 9-4 gespeeld. De inmiddels weer teruggekeerde Simone van de Kraats zorgde weer voor hoop bij de Oranje-fans op de tribune. Eerst zorgde ze met een afstandsschot voor een 9-5 stand na drie periodes en daarna opende ze uit een strafworp (sterke midvooractie van Joustra!) de score in het vierde part.

Toen Lola Moolhuijzen vervolgens ook nog een man meer benutte (9-7) kreeg Nederland met nog ruim vijf minuten op de klok plots weer uitzicht op een stunt. De geroutineerde titelverdediger raakte er niet van van slag. Integendeel, Musselman benutte koel een strafworp en uiteindelijk bepaalde Haralabidis de eindstand op 11-7.

Nederland kan zich nu al gaan opmaken voor de achtste finale op zondag tegen Hongarije, Italië of Canada. Oranje moet vrijdag eerst nog wel de laatste poulewedstrijd spelen tegen Zuid-Afrika (aanvang 19.30 uur), maar dat zal normaal gesproken een grote overwinning worden. Hierdoor gaat Nederland als nummer 2 van poule B zondag om 15.30 uur tegen de nummer 3 van Poule A spelen voor een plaats in de top-8.

De wedstrijd tegen Zuid-Afrika is vrijdag opnieuw live te zien op
www.nos.nl met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Karakteristieken vrouwen, Poule B

Woensdag 22 juni

Argentinië – Zuid-Afrika 7-6
Verenigde Staten – Nederland 11-7
Periodestanden: 3-2, 3-1, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Lola Moolhuijzen 2, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Nina ten Broek.

Maandag 20 juni

Zuid-Afrika – Verenigde Staten 2-24
Nederland – Argentinië 29-6
Periodestanden: 8-1, 8-1, 6-2, 7-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Nina ten Broek 3, Sabrina van der Sloot 2, Maxine Schaap 2, Kitty Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Rozanne Voorvelt en Ilse Koolhaas.

Kijk voor alle uitslagen van alle andere poules, ook van de mannen, op
www.fina.org

(Foto: OrangePicturesNL)

Beeld:
OrangePicturesNL
LEES MEER OVER
1,961

Lees ook

21 april 2023
Vrijdag boekten de Nederlandse waterpolodames op de laatste dag van de World Cup in Athene een prachtige overwinning op…
1,648
20 april 2023
Nederland en Hongarije zijn momenteel zeer aan elkaar gewaagd. Vorige week in Rotterdam wonnen de Oranje-waterpolodames…
1,051