WLSF: Nederland naar halve finales

Oranje Dames
WLSF: Nederland naar halve finales

Het Nederlands waterpoloteam is er vrijdag niet in geslaagd de laatste poulewedstrijd van de World League Super Final te winnen. Tegen Canada stond er na 4 x 8 minuten zuivere speeltijd 11-11 op het scorebord. De noodzakelijke strafworpenserie werd gewonnen door Canada (3-4) waardoor Nederland ‘slechts’ een punt overhield aan deze wedstrijd. Die was alsnog goud waard zijn, omdat de Verenigde Staten later met 11-10 te sterk was voor Italië. Nederland gaat nu als nummer 2 van Poule A door naar de halve finales waarin het zaterdag om 13.00 uur (NL tijd) speelt tegen Spanje, de nummer 1 van Poule B.

Nederland haalde tegen Canada een minder hoog niveau dan in de voorgaande twee poulewedstrijden tegen de Verenigde Staten (6-9 verlies) en Italië (18-17 winst). Canada had na twee ruime nederlagen alleen nog een theoretische kans om de halve finales te halen. Dan moest er wel met groot verschil worden gewonnen van Oranje. Dat zat er niet in maar de Canadese ploeg was een taaie tegenstander voor het onrustig spelende Nederlands team dat in de eindfase van een aanval vaak op Jessica Gaudreault stuitte. De uitblinkende keepster van Canada werd na de wedstrijd niet voor niets gekozen tot MVP.

Nederland begon overigens wel zeer voortvarend aan het duel. Binnen 2,5 minuut was het al 3-0 door doelpunten van Lola Moolhuijzen, Vivian Sevenich en Simone van de Kraats. Daarna kwam de klad er echter in bij Oranje dat Canada nog voor het einde van de eerste periode langszij zag komen: 3-3.

Ook in de tweede en derde periode slaagde Nederland er niet meer in een gaatje te slaan. Integendeel, Canada begon zelfs met een 9-10 voorsprong aan het laatste speldeel. Via goals van Marit van der Weijden en Simone van de Kraats – allebei in overtal – kwam de ploeg van Evangelos Doudesis weer aan de goede kant van de score. Maar na de 11-11 van McKelvey werd er in de laatste drie minuten, ondanks enkele bloedstollende momenten voor beide goals, niet meer gescoord.

In de penaltyserie keerde Gaudreault de schoten van Brigitte Sleeking en Fleurien Bosveld. Omdat Canada vier keer raak schoot, waren de treffers van Lola Moolhuijzen, Simone van de Kraats en Maartje Keuning niet genoeg.

Evangelos Doudesis: “Dit was gewoon niet goed. Onze minste wedstrijd van de drie. Gelukkig hebben we er in ieder geval nog een punt uit gesleept en was het voldoende voor een plek in de halve finales. Ik ben ervan overtuigd dat we er zaterdag weer zullen staan.”

Alle wedstrijden op Tenerife zijn via een livestream te volgen op https://aquatics.eurovisionsports.tv (na gratis registratie). 

Karakteristieken

FINA World League Super Final Waterpolodames
Santa Cruz, Tenerife 

Poulefase


Vrijdag 4 november
Nederland – Canada 11-11 (na strafworpen 14-15) 
Periodestanden: 3-3, 4-3, 2-4, 2-1 / 3-4
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Lola Moolhuijzen 3, Marit van der Weijden 2, Bente Rogge en Vivian Sevenich.
Strafworpen: Simone van de Kraats, Lola Moolhuijzen en Maartje Keuning.

Donderdag 3 november
Nederland – Italië 18-17
Periodestanden: 5-4, 5-4, 3-4, 5-5
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 4, Brigitte Sleeking 3, Simone van de Kraats 3, Maartje Keuning 2, Nina ten Broek 2, Fleurien Bosveld 2, Bente Rogge en Iris Wolves.

Woensdag 2 november
Nederland – Verenigde Staten 6-9
Periodestanden: 2-3, 0-2, 2-3, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Bente Rogge, Vivian Sevenich, Brigitte Sleeking en Maartje Keuning. 

Beeld:
Simone van de Kraats, in totaal vijf treffers. (Foto OrangePicturesNL)
2,172

Lees ook

De Nederlandse waterpolodames zijn na een moeizame wedstrijd, tweede geworden op de Waterpolo Cup Rotterdam. In een uitv…
1,380
In de laatste poule wedstrijd van de Waterpolo Cup Rotterdam hebben de Nederlandse waterpolodames met 11-10 gewonnen van…
1,031