World League: Griekenland te sterk voor Oranje

Oranje Dames
World League: Griekenland te sterk voor Oranje

De Nederlandse waterpolodames hebben donderdag in de Europese voorronde van de FINA World League in Boedapest met 15-16 verloren van Griekenland. Door dit resultaat moet Nederland nu de resterende twee wedstrijden tegen Spanje en Rusland winnen om zich nog te plaatsen voor de Super Final van de FINA World League (14-20 juni in Kazan, Rusland). 

Hongarije, Spanje en Rusland (gastland) zijn al zeker van de Super Final in Kazan. Nederland heeft nog vijf punten nodig om het al uitgespeelde Griekenland achter zich te houden en zich als vierde land te kwalificeren. Dat betekent minimaal een overwinning na reguliere speeltijd (= 3 punten) en een gelijkspel en winst na strafworpen (= 2 punten).

Donderdag 25 maart 2021
Nederland - Griekenland 15-16 
Periodestanden: 4-4, 3-5, 5-3, 3-4
Doelpunten: Maartje Keuning 3, Brigitte Sleeking 3, Simone van de Kraats 2, Nina ten Broek 2, Iris Wolves 2, Sabrina van der Sloot, Nomi Stomphorst en Ilse Koolhaas. 


Het toernooi in Boedapest is formeel het sluitstuk van het World League-seizoen 2019-2020. Vanwege de Corona-pandemie werd die competitie na een aantal wedstrijden stilgelegd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om met de zeven deelnemende landen een halve competitie tegen elkaar te spelen, waarbij ieder land drie keer uit en drie keer thuis zou spelen. Nederland had voor de ‘break’ al twee uitwedstrijden achter de rug: 14-16 winst na strafworpen in Italië en 12-7 verlies tegen Hongarije. Italië en Frankrijk trokken zich voor het toernooi in Boedapest terug.

De FINA heeft besloten dat alle uitslagen van de eerder gespeelde wedstrijden blijven staan en dat alle onafgewerkte duels tegen Frankrijk en Italië worden omgezet in een reglementaire 5-0 zege voor de tegenstanders. Ook die ‘resultaten’ zijn reeds in de tussenstand verwerkt. 

 

Resterende programma Oranje in Boedapest:
Vrijdag 26 maart 18.30 uur: Nederland – Spanje
Zaterdag 27 maart 18.00 uur: Nederland – Rusland

Tussenstand (*):
1. Hongarije 6-16 
2. Spanje 5-14
3. Griekenland 6-9

4. Italië 6-7
5. Rusland 5-6
6. Nederland 4-5
7. Frankrijk 6-0

(*) Winst na reguliere speeltijd levert 3 punten op, gelijkspel en winst na strafworpen 2 punten, gelijkspel en verlies na strafworpen 1 punt.  

Beeld:
Brigitte Sleeking, drie goals. (Archieffoto Beeldboot / Gertjan Kooij)

Lees ook

Oranje-internationals Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot met Astralpool CN Sabadell de Champions League gewonnen.…
Van 2 tot en met 5 april zijn de Nederlandse waterpolovrouwen op oefenstage in Barcelona. In totaal worden vier oefenwed…
1,440