EK (M): Nederland - Roemenië 9-8

Oranje Heren, EK
Jorn Winkelhorst (archiefbeeld) | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
EK (M): Nederland - Roemenië 9-8

De Nederlandse waterpolomannen hebben hun openingsduel op het EK gewonnen. In Boedapest kwamen de mannen van bondscoach Harry van der Meer terug van een 6-8 achterstand en zegevierden met 9-8.

Nederland opende de wedstrijd goed. De tactiek van het neutraliseren van de sterke midvoor Cosmin Radu had effect. De toevoer naar de 38-jarige routinier werd afgeschermd en Nederland wist zelf de eigen midvoors wel te bereiken. Thomas Lucas en Jorn Winkelhorst lieten zich zien met enkele fraaie treffers. Zo ging Nederland met een 5-4 voorsprong rusten.   

In de derde periode kantelde de wedstrijd. Aanvallend kon Nederland weinig uitrichten en de Roemenen wisten via zwemacties een antwoord te vinden op de Nederlandse verdedigende tactiek. Plots stond het 6-8 voor Roemenië.

Van IJperen matchwinnaar
In de slotfase wist Nederland zich toch knap terug te vechten. Via een benutte strafworp van Winkelhorst en een contradoelpunt van Jorn Muller kwam de ploeg weer op gelijke hoogte. Een minuut later kreeg het dé kans op de overwinning na een dubbele manmeersituatie. Guus van IJperen stelde niet teleur en maakte 9-8. Toen Lars Gottemaker in de laatste Roemeense aanval de bal slim onderschepte was de buit binnen. 


De gehele wedstrijd valt hier terug te kijken.

"Het was wel even spannend", zo analyseerde bondscoach Van der Meer kort na afloop met gevoel voor understatement de wedstrijd. "Uiteraard zijn we tevreden met de overwinning. We begonnen goed aan de wedstrijd en lieten snel spel zien. Alleen onze manmeer liep niet echt goed. In derde periode zakten we weg. Zonde, want we werden echt even overvleugeld."

Ingrepen sorteren effect
Van der Meer voerde in de laatste periode enkele wissels door, die gelijk effect sorteerden. "Robin Lindhout zat niet zo lekker in de wedstrijd en het ritme aan de 4/5-kant lag te laag. We schoven Jesse Koopman door naar die kant en brachten Kjeld Veenhuis erin, met Jorn Muller erbij heb je een sneller team erin liggen. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt." 

De blik ging al snel richting het duel met Rusland. "Het is nu belangrijk om te analyseren hoe het komt dat we in één keer zo snel wegzakken. Maar verder moeten we drive die we toonden meenemen. Voor ons is het zaak om echt als team te spelen, daar moeten we het van hebben. Dat geeft vandaag ook weer aan. Na de achterstand staan we als team op door vechtlust te tonen. Dat voelen de jongens ook. In een toernooi moet je groeien, dus dan geeft dit een goed gevoel", besloot de bondscoach.

De mannen komen donderdag weer in actie, dan is Rusland de tegenstander. De vrouwen spelen woensdag tegen Italië. Ook die duels zijn weer live te zien op NOS.nl

EK Waterpolo Budapest

Dinsdag 14 januari
Nederland - Roemenië 9-8
Periodestanden: 2-2, 3-2, 1-4, 3-0
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Winkelhorst 3, Guus van IJperen 2, Pascal Janssen, Thomas Lucas, Jesse Nispeling, Jorn Muller.

Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK, klik hier

Heren

Poule A: Duitsland; Slowakije; Kroatië; Montenegro.
Poule B: Roemenië; Servië; Nederland; Rusland.
Poule C: Malta; Turkije; Spanje; Hongarije.
Poule D: Frankrijk; Italië; Georgië; Griekenland.

De zestien mannenteams zijn verdeeld over vier poules van vier, waarvan de nummers 1 zich rechtstreeks plaatsen voor de kwartfinales en de nummers 2 en 3 kruisen voor een plek bij de laatste acht. Mocht het Nederlands team tweede of derde in de poule worden, dan kruist Oranje met Poule D, die bestaat uit Frankrijk, Italië, Georgië en Griekenland. 

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest

Woensdag 15 januari 17.30 u. Nederland – Italië (v)
Donderdag 16 januari 14.30 u. Rusland – Nederland (m)
Vrijdag 17 januari 13.00 u. Nederland – Frankrijk (v)
Zaterdag 18 januari 20.30 u. Servië – Nederland (m)
Zondag 19 januari 16.00 u. Spanje – Nederland (v)
Maandag 20 januari Kruiswedstrijden mannen 
Dinsdag 21 januari Kwartfinales vrouwen
Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

Beeld:
Jorn Winkelhorst (archiefbeeld) | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
4,575

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,248
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,664