Oranje via Litouwen, Polen en Portugal op weg naar EK

Oranje Heren, EK
Oranje via Litouwen, Polen en Portugal op weg naar EK

De Nederlandse waterpolomannen zijn voor het EKT ingedeeld in poule A met Litouwen, Polen en Portugal. Het toernooi vindt plaats van 23-25 juni. De Europese zwembond LEN heeft de organisatie toegewezen aan Nederland. De KNZB is al in gesprek met verschillende clubs en zwembaden om het toernooi te organiseren.

Op basis van de eindrangschikking van het afgelopen EK in het Kroatische Split moet Nederland zich via het kwalificatietoernooi plaatsen voor het EK in Israël. De Oranjemannen eindigden in Split op de elfde plaats. “Daardoor waren we wel als groepshoofd geplaatst voor het EKT en wisten we vooraf al dat we het relatief sterke Servië, Duitsland en Roemenië zouden ontlopen”, zegt bondscoach Harry van der Meer. “De loting had zwaarder gekund. Onlangs hebben we nog een week getraind met Litouwen, dus die kennen we nu redelijk goed. Ik vind het lastig inschatten hoe sterk Polen en Portugal zijn, maar normaal gesproken moeten we gewoon drie keer kunnen winnen. Het is leuk dat het toernooi in Nederland wordt georganiseerd. We hopen op volle oranje tribunes!” De vier groepswinnaars en de beste drie nummers 2 plaatsen zich voor Israël.

Oorspronkelijk zou het komende EK in oktober 2023 gespeeld worden in Tel Aviv, maar onlangs maakte de LEN bekend het toernooi door te schuiven naar 3-16 januari. Ook de speelstad is met Netanya veranderd. De Oranjedames zijn rechtstreeks geplaatst voor het EK.

Loting EKT
Loting EKT mannen

 

Beeld:
Midvoor Bilal Gbadamassi (archiefbeeld Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,861

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,241
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,648