Oranje mist teveel kansen tegen Rusland

Oranje Heren, EK
Oranje mist teveel kansen tegen Rusland

Het Nederlands team heeft geen vervolg kunnen geven aan de goede start op het EK. Na de zwaarbevochten 9-8 zege op Roemenië, dichtte Oranje zichzelf kansen toe tegen het sterke Rusland. Die kansen kreeg het ook, volop zelfs, maar de mannen van bondscoach Harry van der Meer hadden het vizier niet op scherp staan. De Russen waren veel efficiënter in de afwerking en wonnen met 9-15.

In de eerste periode waren Rusland en Nederland qua veldspel gelijkwaardig. De gekozen tactiek om met beweeglijk spel en snelle passes op de midvoor uitsluitingen te krijgen, pakte goed uit. Alleen toen Oranje de ene na de andere man meer niet wist te benutten, sloop er twijfel in het spel. 

Van der Meer: “Ook in het tweede part kregen we genoeg kansen om terug in de wedstrijd te komen, maar we misten jammer genoeg de overtuiging die we in het eerste duel tegen Roemenië wel hadden. Daarnaast vielen we te ver terug in de zone, waarmee we de schutters van Rusland in de kaart speelden.” Merkulov (4) en vooral linkshander Karkov (6) profiteerden optimaal van de geboden ruimte en scoorden in totaal samen tien goals. 

Naarmate Rusland verder wegliep, vloeide het vertrouwen in een goede afloop aan Nederlandse zijde langzaam weg. Oranje deed nog wel pogingen om iets in te lopen, maar ook na de rust werden er te veel kansen gemist om de Russen echt te verontrusten. Typerend waren de verhoudingen in overtal: Nederland 4 uit 14 plus een gemiste strafworp en Rusland 4 uit 5…

Van der Meer: “Ik baal natuurlijk van de nederlaag, maar we moeten onszelf niet de put in praten. Het feit dat we zoveel kansen creëren, is gewoon positief en dat moeten we meenemen naar de volgende wedstrijden. Het EK is nog maar net begonnen.” 


De mannen komen zaterdag weer in actie, dan is Servië om 20.30 uur de tegenstander. De vrouwen spelen vrijdag tegen Frankrijk (13.00 uur). Ook die duels zijn weer live te zien op NOS.nl

EK Waterpolo Budapest

Heren

Donderdag 16 januari 

Nederland – Rusland 9-15
Periodestanden: 2-3, 1-5, 2-3, 4-4
Doelpunten Nederland: Jorn Winkelhorst 2, Jesse Koopman 2, Robin Lindhout 2, Thomas Lucas, Jorn Muller en Lars Gottemaker.

Eerder gespeeld:

Dinsdag 14 januari

Nederland - Roemenië 9-8
Periodestanden: 2-2, 3-2, 1-4, 3-0
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Winkelhorst 3, Guus van IJperen 2, Pascal Janssen, Thomas Lucas, Jesse Nispeling, Jorn Muller.

Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK, alsmede de tussenstand in de poules en het vervolg van het toernooi, klik hier.

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest

Vrijdag 17 januari 13.00 u. Nederland – Frankrijk (v)
Zaterdag 18 januari 20.30 u. Servië – Nederland (m)
Zondag 19 januari 16.00 u. Spanje – Nederland (v)
Maandag 20 januari Kruiswedstrijden mannen 
Dinsdag 21 januari Kwartfinales vrouwen
Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

Beeld:
Jesse Koopman, twee keer raak. (Archieffoto Beeldboot/Gertjan Kooij)
2,562

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,241
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,648